Джок Полфрийман не вижда проблем в номинацията си за човек на годината

9246
Джок Полфрийман не вижда проблем в номинацията си за човек на годината

"Искаш аз да съжалявам, че съм оцелял – представяш ли си 15 човека да те удрят с камъни за 10 минути? Възможно ли е човек, който е несправедливо съден, да се чувства виновен?" Това запита австралиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов през 2007 г., пред репортер на bTV.

Неговото име се оказа в центъра на голям скандал, след като той и оглавяваната от него затворническа правозащитна организация бяха номинирани в класацията „Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет (БХК). За Полфрийман номинацията е нещо нормално заради свършеното през годините.

Джок Полфрийман намеси левскарите в своята история

Реакцията не е срещу мен, а срещу всички затворници. С тази реакция се казва, че затворниците никога не могат да направят нищо добро. Н...

По повод другите номинирани, отказали се от класацията заради него, убиецът коментира: „Има интереси – да бъдат добре пред другите. Това не означава, че човек, който вика шумно е по-важен от този, който не вика толкова шумно”.

Австралиецът категорично не би оттеглил номинацията на сдружението: „Оттеглянето на номинацията на нашето сдружение ще е удар по морала на затворниците в страната (...) Номинацията е гордостта на всички затворници, които се борят за справедливост – все едно да се каже „Вие нямате права да правите нещо добро”.

Според него недоволните от участието в „Човек на годината” или не знаят с какво се занимава той сега, или „слушат интригите на жълтата преса”.

Полфрийман каза, че не разбира как може номинацията да бъде гавра с паметта на жертвата му: „Аз съм бил нападнат от 15 човека, бил съм сам, той е бил един от тях. Аз знам, че съм бил там, за да защитя човек, който Андрей е нападнал със своите приятели – 14 скинари. За каква памет говорим – за левскари, за скинари, за расизъм?”.

Той отбеляза, че чрез църквата се е опитвал да организира помирителна среща с близките на Андрей Монов, но те отказали.

Бащата на Андрей Монов обвини БХК, че е взел пари за номинацията на Полфрийман

Българският хелзинкски комитет (БХК) е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Тов...

По думите му присъдата е издадена от „най-корумпираната съдебна система в света”. „Има ли шанс да чувствам вина, когато аз постоянно трябва да имам огради и стени – надзиратели бият, прокурори лъжат. Ако се чувствам зле – „Това е защото си виновен”, ако кажа, че се чувствам добре – „Това е защото си нагъл”, каза още Полфрийман.

Той заяви, че не иска да се връща в Австралия, защото това, което прави за затворниците тук, не е нужно там.

Припомняме Ви, че номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов.

"Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата.

Целта на наградите „Човек на годината“ не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество", заявиха преди дни още от БХК.

БХК се отказа от номинацията на Джок Полфрийман за "Човек на годината"

Във връзка обществените реакции срещу номинацията на Джок Полфрийман и след вътрешно обсъждане, БХК взе решение индивидуалната кандидат...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com