Осъденият за убийство Джок Полфрийман е номиниран за "Човек на годината"*

13314
Осъденият за убийство Джок Полфрийман е номиниран за "Човек на годината"*

Австралийският гражданин Джок Полфрийман, който бе признат от три съдебни инстанции за убийство, е станал член на Работна група на Министерство на правосъдието, която подготвя реформа на законодателството за промяна на условията в местата за лишаване от свобода. Това става ясно от номинацията на Полфрийман за “Човек на 2015-та година” в традиционния конкурс, организиран от Българския хелзинкски комитет, предаде БГНЕС.

От правосъдното министерство побързаха да заявят, че не е вярно, че Полфрийман е участвал във въпросната група.

БХК: Трябват промени в разследването на полицейско насилие

"За да има напредък по отношение на полицейското насилие, трябва да се промени системата на разследване на полицейско насилие и тя да е...

На 27 декември, 2007 година Андрей Монов, чийто баща е депутатът от 42-рото Народно събрание и прочулият се с репликата "интернет лумпени" Христо Монов, загива от прободна рана, нанесена му от австралийския гражданин Джок Полфрийман. Полфрийман ранява и друг български гражданин – 19-годишния Антон Захариев. За деянието си, на 2 декември 2009 година Полфрийман е осъден на 20 години затвор. На 27 юли 2011 ВКС потвърди присъдата от 20 години затвор за Джок Полфрийман.

Историята на Полфрийман обаче е доста противоречива. Тя беше разказана дори от "Шарли ебдо", а съмненията, че правосъдието ни не се е справило със случая, са основателни.

“В ролята си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация БЗСР, Джок Полфрийман защитава пряко правата на осъдените на лишаване от свобода в България. Работата му, изразяваща се в усилени и последователни опити за въвеждане на реформа в съдебната система на България, води до цялостно подобряване на ситуацията със зачитането на правата и свободите на българските граждани”, гласи част от мотивировката за номинацията на австралийският гражданин. Номинирането на убиеца е направено от австралийската гражданка Каролайн Стейпълс, която живее в Занзибар.

Основните заслуги на организацията на Полфрийман, според Стейпълс, за периода от ноември 2014-та до октомври 2015-та година (по време на мандата на настоящия министър на правосъдието Христо Иванов-бел.ред.) включват “издействане на пряко представителство на затворническото общество в работната група към Министерството на правосъдието, занимаваща се с реформа на пенитенциарната система и разработване на предложение, свързано с нуждата от по-ясни и прозрачни критерии за условно освобождаване.”

Българският хелзинкски комитет се кани да съди държавата заради Гърмен

След като в първия ден на настоящата седмица (29 юни) бяха принудително разрушени четири ромски къщи в квартал "Кремиковци" на Гърмен, ...

“Джок, както и другите излежаващи присъди участници в БЗСР, са били подложени на репресии и незаконни наказания от затворническите власт”. Това се твърди в публикацията на сайта на Българския хелзинкски комитет.

Включването на организацията на Джок Полфрийман в работна група към Министерство на правосъдието е възможно да стане единствено със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов или на заместник-министър, който отговаря за реформата в местата за лишаване от свобода. Официална информация за дейността на въпросната работна група досега от ведомството на правосъдния министър не е предоставяна.

Участието на ръководената от Полфрийман организация в работата на правосъдното министерство съвпада и със засиления дипломатически натиск върху българските власти за екстрадирането на австралиеца от България в родината му. Ако това се случи, много голяма е вероятността Полфрийман да бъде незабавно освободен в Австралия. Опитите за публична дейност на лишения от свобода Полфрийман и неговото включване в работна група на българско министерство, може да бъде използвано за евентуалното негово предсрочно освобождаване или трансфер в Австралия. Нещо, за което апелират и от БХК, които сега са допуснали и номинирането на Полфрийман за “Човек на годината”.

* Информацията е актуализирана

"Кърменето в мола" завърши с извънсъдебно споразумение

Прословутият случай с кърменето в мола е приключил с извънсъдебно споразумение. Това съобщава на своята официална страница Българският ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com