До края на годината стартират етапите 3 и 4 на тунела под Шипка

31986
До края на годината стартират етапите 3 и 4 на тунела под Шипка
Снимка: БГНЕС

Амбицията ни е до края на годината да стартират реалните дейности, свързани със строителството на Трети и Четвърти етап - изграждането на довеждащата връзка до самия тунел под Шипка. Това заяви на пресконференция областният управител на Габрово Николай Григоров относно напредъка по Оперативна програма "Транспорт" на строителните дейности по обхода на Габрово, с тунел под връх Шипка.

Николай Григоров информира, че третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият етап, с дължина от 5 км., е от пътното кръстовище с път III-4404, с. Чехлевци до пътен възел „Дядо Дянко" в Габрово. Четвъртият етап - 4,1 км., е от п. в. „Дядо Дянко" до кв. „Радецки" и предвижда построяването и на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход - 3,1 км.

Китайци строят тунела под Шипка

Държавната строителна компания в Китай иска да строи тунел под връх Шипка. Това стана ясно вчера след среща на областния управител на Г...

В петия етап е изграждането на участък от 10,5 км, включващ и тунела под Шипка с дължина около 3,2 км. Николай Григоров подчерта, че Тунелът под връх Шипка (3,22 км) е предвиден за изграждане в периода 2014-2020 г.

Областният управител припомни пред медиите, че вече е избран изпълнител за изработката на идейния проект за самото тунелно съоръжение, като вероятно още в рамките на месец юни ще бъде сключен договор с класирания на първо място проектант. От казаното от него стана ясно, че още от този месец ще започнат отчуждителните процедури по Третия и Четвъртия етап.

Губернаторът на Габрово беше категоричен, че Западният обходен път на Габрово, с тунел под Шипка са водещ приоритет на ОП "Транспорт", като сподели, че има изключително благоприятни обстоятелства за максимално бързото реализиране на цялостния проект.

"Намерението и твърдото желание на правителството е проектът да бъде реализиран с европейски средства, с национално съфинансиране, още преди края на следващия планов период, т.е. до 2020 година", каза още Григоров.

Терзиева: Съдът ни даде да строим тунела под Шипка

„Върховният административен съд потвърди Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), което дава зелена светлина за строител...

По отношение на финансирането от Агенция "Пътна инфраструктура", бенефициент по ОП "Транспорт", основен изпълните на проекта, документите, за апликационната форма, която трябва да бъде внесена в Брюксел, са внесени в Министерството на Транспорта.

Нормативните документ, свързани с оперативната програма за следващия планов период 2014 - 2020 са изготвени и приети от Правителството. Очакванията са също до края на месеца да бъдат внесени за одобрение от ЕК, като най-вероятно през тази есен ще бъде одобрена самата оперативна програма и средствата за реализирането на проектите по нея.

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север - Юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа), съобщи gabrovonews.bg.

Дончев: Ако до 2020 г. не построим тунела под Шипка, "Струма" и ж.п. връзката София – Бургас, ги плащаме

Трите големи проекта, които са започнати в България, са автомагистрала „Струма”, тунелът под Шипка и ж.п. връзката София &n...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com