Договориха реконструкция на ГКПП Кулата и Калотина на три пъти по-високи от обявените цени

12617
Договориха реконструкция на ГКПП Кулата и Калотина на три пъти по-високи от обявените цени
Снимка: БГНЕС

Договори за реконструкция на граничните контролно-пропускателни пунктове Кулата (Петрич) и Калотина (Драгоман) подписа Агенция "Митници“. Общата им стойност е над 9 млн. лв. без ДДС при прогнозна 3 000 000 лв. без ДДС.

За изпълнител на инженеринговата поръчка (проектиране, строителство и авторски надзор) за ГКПП Кулата е определен консорциум "Митар 2018" с участници в него "Билдинг Комфорт" ЕООД, "Инжстройинженеринг" ЕООД и "Т и Т Инженеринг" ООД. Договорът е на стойност 3 245 520 лв. без ДДС (или почти 3,9 млн. лв. с ДДС).

"Биволъ": Месец по-късно намерихме обгорял документ, свързан с "Джи Пи Гейт" - на същото място, където горяха много други документи

Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ", който преди точно месец отново нашумя заради аферата "Джи Пи Гейт", публикува днес (13 окт...

Контрактът за ГКПП Калотина е сключен с консорциум "КРК - КАЛОТИНА" – единствен одобрен кандидат за обекта. Участници в него са фирмите "Каро Трейдинг" ООД, "Рутекс" ООД и „Кортес 95" ООД. Ценовата им оферта е на стойност 5 758 834 лв. без ДДС (или 6,9 млн. лв. с ДДС).

За ГКПП Кулата има и други двама участника, но те не са стигнали до класиране - фирма "РАСТЕР - ЮГ" – Благоевград, и Обединение "ГЕОПЪТ КУЛАТА" (с участници "Геострой" АД, "МС Прайм Студио" ЕООД и "Илия Бурда" ЕООД). Двамата кандидати са отстранени заради съществени пропуски в критериите за подбор, респ. в техническото предложение.

От публикуваната документация по процедурата не става ясно защо се е стигнало до толкова високи ценови оферти, при положение че прогнозните стойности за двата митнически пункта са по 1,5 млн. лв. без ДДС. Кандидатите да изпълнят дадена поръчка по принцип свалят цената, а тук е обратно. В единия случай сумата е набъбнала над два пъти, в другия – близо четири пъти.

Какво е положението на ГКПП Кулата

На територията на пункта през годините са извършвани множество частични ремонти, включващи строителство и дострояване на сгради, съоръжения и навеси. Поетапното и частичното строителство през годините не дава цялостно решение за един съвременен граничен пункт, отговарящ на всички изисквания и спомагащ за бързата и безпрепятствена проверка и обработка на пътници и товари, се сочи в обосновката при обявяването на поръчката.

12 оферти за изграждането на отсечка между ГКПП "Калотина" и Драгоман

12 са отворените оферти за избор на изпълнител при изготвянето на техническия проект и строителството на „Модернизация на път І-8...

За да бъдат създадени нормални условия за работа и повишаване пропускателната способност на митнически пункт Кулата, както и да се осигурят на необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари, е предвидено цялостно обновление на обектите и прилежащата инфраструктура, осигуряване на достъпна среда за групи в неравностойно положение.

Предстои да се демонтира стара "Електронна везна" на входа Гърция – България, да се оформи вход Гърция – България заедно с ТИР паркинг. Ще се демонтира старо и изгради ново съоръжение за дезинфекция на вход Гърция – България. Ще се демонтират 4 повдигнати кантари, новите ще са на нивото на пътното платно. Предвидена е също реконструкция на трафопост, доставка и монтаж на дизелов агрегат, нови кабелни връзки НН и ел. табла в целия пункт, слаботокови кабелни връзки интернет, компютри между кабини, сгради и други съоръжения. Включен е демонтаж на стари кабини, на чието място ще се сложат нови 28 кабини за ГД "Гранична полиция", НАП и Агенция "Митници".

Предстои също рехабилитация на сондажен кладенец с площадков промишлен водопровод за напояване на зелени площи и пожарна защита, реконструкция на противопожарен резервоар, нова рентгенова площадка, площадково осветление, рехабилитация на асфалтовата настилка около 15 000 м2, изграждане на локална пречиствателна станция за отпадни води за 50 еквивалент жители, нова ограда от страната на ж.п. линията и от запад, ремонт на съществуващи покривни конструкции в административни сгради, реконструкция на първи партерен етаж от Блок 1 и Блок 3 и обособяването им в офиси.

Планира се също реконструкция на подземни гаражи и складове, на метални заграждения, тротоари и циментови площадки, монтаж на система за пожароизвестяване, нови светофарни уредби, ремонт на външни и вътрешни тоалетни и др.

Каква е ситуацията на ГКПП Калотина

Колко цивилизован е един народ и една държава, често се съди по тоалетните, аз лично не бих отишъл да откривам тоалетна

Колко цивилизован е един народ и една държава, често се съди по тоалетните. Аз лично не бих отишъл да откривам тоалетна. Въпросният обе...

Там също в годините са извършвани множество частични ремонти, включващи строителство и дострояване на сгради, съоръжения и навеси, но и този митнически пункт не отговаря на съвременните изисквания за бърза и безпрепятствена проверка на пътници и обработка на товари.

В случая се предвижда частично проектиране и изграждане на нови трасета на пункта. Състоянието на инфраструктурата, свързана с местоположението на трасетата и местата за митническа проверка, не е съобразена с новите условия при увеличения трафик на пътници и превозни средства, както и с увеличените функции и отговорности на митническите органи.

Към момента на откриване на тази обществена поръчка не е осигурено финансиране за нейното изпълнение. Предвижда се финансирането ѝ да бъде осигурено от бюджета на Агенция "Митници" и от републиканския бюджет, се сочи в документацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com