Документи трябват за майчинство: Всички необходими отговори

29420
Документи трябват за майчинство: Всички необходими отговори
Снимка: iStock/Guliver

Един от най-вълнуващите и очаквани периоди в живота – майчинството – носи не само щастие и усещане за пълна нирвана, но и тревоги, притеснения и въпроси, част от които, очаквано, са свързани с бременността и раждането, със здравето и бъдещето на малкото човече, а други с доходите и с административните стъпки, които трябва да предприемат младите майки, за да получават майчинство, което да помогне на семейния бюджет. Какви документи трябват за майчинство е сред най-често задаваните въпроси из форумите за бременност. Дамите, които очакват наследник за първи път се чувстват крайно несигурни и се лутат в морето от информация, губейки ценно време, без да могат да открият липсващите частички от "пъзела". Помагаме им да се справят с проблема с този изчерпателен списък какви документи трябват за майчинството.

Какви документи трябват за майчинство – вижте ги

Документите, които са ви нужни за майчинството, далеч не се изчерпват само с документи, свързани с  получаване на средствата за времето, в което не работите, а отглеждате бебето си след самото раждане. Документи за майчинство са и болничният лист 45 дни преди термин, позволяващ на жените да си починат и да се подготвят за най-значимия момент в живота им, без да са притискани от корпоративни задачи и подложени на стреса в офиса.

Още: Бюджетът на ДОО е приет - депутатите увеличиха майчинството за втората година

Що се отнася за документите, свързани с майчинството, на което дамите, сдобили  се с мечтания наследник, имат право между 45-тия и 410-тия ден от раждането, те са:

  • формуляр № 2 с молба за отпуска до работодателя,
  • заповед от работодателя за отпуска,
  • формуляр № 7, молба за отпуска и заповед за отпуска, която заповед следва да издаде работодателят.

За да получат обезщетението за майчинство, следва да се подадат:

  • Болнични листове до 135-тия ден, които са няколко – болничен лист за 45 дни преди датата на термина, болничен лист от болницата, в която е осъществено раждането, който е за 42 дни и болничен лист от личния лекар за времето до 135 ден. Понякога се налагат и междинни болнични листове.
  • Декларация по образец, която се подава към работодателя заедно с болничния лист и с която се декларират определени обстоятелства, даващи правото на обезщетение – че детето е живо, че не е дадено за осиновяване, че не е в приемно семейство, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
  • Удостоверение по образец приложение № 10 – от осигурител или приложение № 11 за самоосигуряващите се лица.
  • Удостоверение относно правото на парично обезщетение, приложение № 9 към НПОПДОО за всеки болничен лист.
  • Други заявления-декларации по образци, които ще са ви нужни, може да видите и изтеглите на сайта на НОИ ЕТО ТУК!

Още: Мадона на 64 г. и с шест деца: Все още не знам как да бъда добра майка

По отношение на обезщетението, което НОИ изплаща на майките, преустановили работа, за да се грижат за децата си след раждането, то такова се полага на майките, ако отговарят на определени критерии. Майчинството се отпуска само на тези, които са работили на трудов договор или са били самоосигуряващи се лица към момента на раждането. Това обаче не е достатъчно, когато се колебаем какви документи трябват за майчинството и като цяло имаме ли право на това обезщетение. Други необходими условия са:

- наличие на осигуряване за последните 12 месеца за точно за този осигурителен риск, който се нарича "Общо заболяване и майчинство" (ОЗМ). Възможно е да се осигурявате като самонаето лице или да ви осигурява работодателя, за други рискове, но не и за ОЗМ. В този случай няма да имате право на обезщетение при раждане и за отглеждане на дете до 2 години.  По този проблем е важно да сте информирани, че работата на граждански договор не изисква осигуряване за ОМЗ, което лишава младите майки, извършващи труд на граждански договор, от паричното обезщетение за отглеждане на бебе. Не се притеснявайте прекалено много обаче, ако все още нямате 12 месеца на работното място. Това не означава, че никога няма да получавате майчинство. Самото майчинство се счита за трудов стаж, така че по време на самото отглеждане на детето ще натрупате месеците, които не ви достигат до въпросните 12 и ще имате право на това месечно обезщетение.

Размер на обезщетението

Освен какви документи трябват за майчинство друг важен въпрос, който живо вълнува бъдещите майки, е колко точно ще получават. Доходите са една от най-важните теми в периода на отглеждане на дете, като се има предвид разходите за него и необходимостта от средства за новия малък член на семейството. Законът предвижда за първата година след раждането на детето и за дните преди раждането – общо 410 дни обезщетението, което НОИ заплаща в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход на майката за последните 24 месеца. Ако в този 24-месечен период има дни или месеци през които майката е била безработна, в неплатен отпуск и т.н., то се смята осигурителният доход, равен на минималната работна заплата за съответната година. Не е трудно да прецените, че ако имате периоди на безработица или ако сте осигурявани на минимална заплата – нарушение, което редица работодатели извършват, а работниците премълчават, то ще получавате и много по-малко майчинство в сравнение с тези, които са осигурявани на реалната заплата. Така че е задължително, когато обмисляте майчинство да се погрижите за осигуряването, за да минимизирате риска от финансови притеснения и неволи по време на отглеждане на детето през първата му година.

Още: Отпускът по майчинство вече ще може да се ползва и от баба или дядо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com