Двоен стандарт при плажовете застрашава безопасността на летовниците, алармират от БЧК

3115
Двоен стандарт при плажовете застрашава безопасността на летовниците, алармират от БЧК
Снимка: БГНЕС

При разкриването на плажовете има двоен стандарт, който застрашава безопасността на плажуващите. Това стана ясно на кръгла маса, с която бе даден финал на „Седмицата на водното спасяване“, организирана от Обл.С на БЧК-Варна и общината.

В дискусията участваха и представители на МВР, РЗИ, Спешна помощ и хотелиери. Междуведомствената комисия към общината, която дава разрешение за откриване на басейни и плажове, до момента е проверила и издала нужните документи за 9 пясъчни ивици и за 171 басейна при работещи близо 270. Сред тях обаче не e градският плаж. Концесионерите му сметнали, че само Министерството на туризма може да ги проверява и няма нужда да искат разрешение за откриване от местната власт. Казуси като този трябва да бъдат уредени с промени в остарялата Наредба за водноспасителна дейност, за да се осигури наистина ефективен контрол на плажовете, коментираха специалисти, цитирани от "Монитор".

Заради микробиологично замърсяване може да затворят плажовете в Бяла

Тази година плажовете в Бяла са с високо микробиологично замърсяване. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна и...

„Сега няма и санкции, затова много стопани на водни обекти не подават документи и работят нелегално“, коментира председателят на специалистите по водно спасяване в БЧК-Варна - Велислав Цеков. Според доайен във водното спасяване Лаврентий Силов, спасителите на градския плаж от няколко години работят със сертификати, които не са заверени от БЧК. Организацията е единствената у нас, оторизирана законово да заверява талони за правоспособност на спасителите и да ги обучава. Областният съвет-Варна е лидер в тази дейност с 557 обучени нови кадри за последните 3 години и още 95 от началото на тази година.

„Ако курсовете станат частни, цената им ще скочи до 1000 лв., тъй като са нужни много средства за оборудване“, категорични бяха Силов и Наталия Стоянова от дирекция „Национална водноспасителна служба“ към НС на БЧК. Тя добави, че броят на спасителите намалява заради масовата емиграция и тенденцията за обездвижване на младежите. Затова плуването и другите спортове трябва да влязат в обучението на децата още от предучилищна възраст. Те са сред най-застрашените от удавяне, съобщи доц. Димитър Ставрев от Медицинския университет във Варна, дългогодишен инструктор в БЧК. Той цитира данни на СЗО, според които удавянията са третата причина за смъртност при подрастващите.

372 000 души в цял свят годишно умират от удавяне, половината са до 24 г., като мъжете са двойно повече от жените. У нас жертвите са 130 годишно, от които 2/3 намират смъртта си във вътрешните водоеми. България обаче е сред държавите с ниска смъртност, заедно с развити държави като Канада, САЩ, Великобритания и Испания. Статистика на НВС показва, че броят на загиналите от удавяне у нас деца през последните 3 години е бил 59, с 22 по-малко от предходните 3 години. Основна причина за фаталните инциденти с деца е заниженият родителски контрол, а при възрастните - обилно хранене, употреба на алкохол и наркотици преди къпане.

Броят на жертвите обаче намалява в резултат на непрекъснатото усъвършенстване на системата за водно спасяване, която е и международно призната, подчерта доц. Ставрев. Край морето проблемни точки остават плажовете без спасители, които само във Варненско този сезон са 25. Част от тях, като „Паша дере“, „Фичоза“ и „Камчия“ са любими места за отдих на варненци и са препълнени през почивните дни. „Държавата не може да осигури навреме и достатъчно спасителни постове. Затова БЧК настоява тя да върне плажовете на общините. Всеки кмет е заинтересован да няма удавници в неговата община и ще намери варианти за осигуряване на водна охрана, за заетост на спасителите през зимата и за ранна подготовка на плажовете за сезона“, категоричен бе шефът на Обл.С на БЧК-Варна, Илия Раев.

Ангелкова: Открихме нарушения на плажовете около Русалка

Министърът на туризма Николина Ангелкова предприе днес проверка на плажове по Северното Черноморие, съобщиха от ведомството. При инспе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com