Дъждовете и проблемната геология са причина за инцидента в тунел "Железница"

2134
Дъждовете и проблемната геология са причина за инцидента в тунел "Железница"
Снимка: БГНЕС

Дъждовете от последните дни и изключително проблемната геология са причина за срутването на 5-6 кубика земна маса в южната част на тунела Железица, при което вчера пострадаха трима работници. 

Те са в стабилно състояние, без опасност за живота. Двама с по-тежки травми са на лечение във ВМА София, а третият работник е в по-леко състояние и остава за лечение в Благоевград.

Борисов на инспекция в "Железница": Ако беше лесно, комунистите да са го построили

Премиерът Бойко Борисов пристигна при тунела „Железница”, който днес се срути и затисна трима работници. Мъжете са живи, в ...

Районната прокуратура се сезира и в момента проверява дали всичко в документите на фирмата –изпълнител е изрядна.

Спазени са всички предпазни мерки от фирмата-изпълнител на проекта, каза за БНТ Николай Костурков от контролната комисия на обекта. "Дъждовете и геологията е изключително проблемна и слаба. Това е причината за аз бих го нарекъл "обрушване" , не срутване в рамките на 5 кубика земна маса. В момента се работи във всички други участъци, освен в този."

Строителния надзор: Няма нарушения при работата по тунел „Железница“

В проблемния участък в момента не се работи, изпълняват се предписанията на комисия за обезопасяване. Комисията ще огледа отново мястото на инцидента. В момента се работи в други три участъка по проекта. "Изпълняват се всички предписани неща – изкупен профил, укрепване, първична облицовка и продължаване", потвърди Костурков.

Същите причини за срутването посочи и Стефан Тотев, изпълнителен директор на строителната фирма, изпълняваща проекта.

Срутване в тунел „Железница”, има затрупани хора (ВИДЕО)

Част от тунела "Железница", който в момента се изгражда на магистрала "Струма", се е срутила. На мястото на инцидента, който е станал о...

"Прекалените валежи в последните седмици. Участъкът е изключително тежък, ронлива маса. Аварийна ситуация се случи. В момента сме на 540м в лява тръба и 550м в дясна тръба. 2 км е дължината на целия тунел. В момента това е един от най-сериозните проекти, изпълнявани в страната", подчерта Тотев. 

Хората се инструктират ежедневно и са снабдени с всякакви защитни средства. "Ние тези разговори ги водим как трябва да се действа в такава ситуация. Благодарност на колегите за бързата реакция, защото благодарение на нея, колегите ни са здрави.", каза още той.

Колеги са спасили работниците: "Бях най-близо до затрупаните колеги. Отидохме до тръбата, в която се е срутила маса. Състоянието беше сложно, не се виждаха телата на колегите", разказа първият реагирал работник - Владимир Цветанов пред BTV. "Сменяхме се да копаем пръст, беше уморително. Видяхме, че един от колегите диша. Отрихме тялото бързо. Въпрос на организация беше да спасим хората от земната маса. Спасихме ги със задружни усилия на цялата смяна. Всички проявиха героизъм", каза още той.

Как се укрепва строежът? Технологията на изпълнение е нов австрийски метод. Изпълнява се първична и вторична облицовка – пръскан бетон между тях се полагат рамки с армировъчни железа, обясни Тотев пред БНТ.

Има предписание на проектанта какво трябва да се направи сега за да консервираме участъка и да продължим след. Ако се наложат допълнителни мерки и тях ще спазваме, подчерта той.

Прокопани са първите 400 м от тунел "Железница" на АМ "Струма"

Прокопани са първите 400 м от тунела „Железница“ на автомагистрала „Струма“. Строителните дейности на съоръжени...

Пред Нова телевизия беше уточнено, че има връзка между двете тръби и може да бъде ползвана при аварийна ситуация - т.е. при завършен проект и в случай като този от вчера, когато се налага аварийно да се излиза. Връзките са две пешеходни и две автомобилни.

 

Според изпълнителният директор на строителната фирма няма опасност проектът да бъде забавен: "Нямаме притеснение в изпълнението на сроковете. В момента всичко е по график даже и по-добре. Спирането няма да забави проекта, който трябва да приключи март 2022г."

Още по темата ще намерите в тези материали

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com