Държавата губи по 22 млн. лв. на година в ролята си на хотелиер

2269
Държавата губи по 22 млн. лв. на година в ролята си на хотелиер
Снимка: Pixabay

Държавата не се справя добре с управлението на почивните бази на министерствата. Само за 2016 г. натрупаните загуби са 22 млн. лв. Това показват данните от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, който беше разпространен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и цитиран от "Дневник".

В проучването са попаднали 115 обекта, сред които попадат и държавните учебни центрове и имотите с представителни функции. 83% от тях генерират загуба, която достига средно по 230 хил. лв. на съоръжение. За проверените 115 бази това прави около 22 млн. лв. загуба за малко над 10 хил. легла.

Държавата се разбърза да пази със закон имоти, за които не се грижи и може да загуби

Искане за спешна промяна на Закона за собствеността е пуснато за обществено обсъждане. Причината – изтичането на срока, в който н...

Всъщност обаче реалната цена на предоставянето на услугата остава скрита, защото правителството обявява само оперативните разходи на обектите, а това не са единствените разходи, свързани с експлоатацията им, уточняват от ИПИ.

Сред причините ваканционните домове на изпълнителната власт да генерират основно загуби са ниските цени за почивка, недостатъчните надценки за престой и храна на собствени служители и външни посетители, липсата на маркетинг и реклама, остарялата база и нуждата от ремонти, нуждата от квалифициран персонал, както и недостатъчната заетост.

От доклада се разбира, че базите с най-големи загуби се управляват от Министерството на вътрешните работи и Министерския съвет. Резиденция "Евксиноград" на Министерския съвет отчита годишна загуба от близо 700 хил. лева, докато почивната станция на МВР в Несебър е на загуба от почти 600 хил. лв. през 2016 г. Академията на МВР и резиденция "Бояна" също са сред лидерите по загуби.

"Докато загубите от почивните бази на МВР могат да бъдат обяснени директно с много скромните цени за настаняване, то загубите, генерирани от държавните учебни центрове и имотите с представителни функции, се дължат на голямата разлика между генерираните приходи и оперативните разходи", се уточнява в доклада.

Държавните имоти ще се застраховат задължително срещу природни бедствия

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, с които се дава дефиниция на понятието &bd...

Само три администрации отчитат оперативен излишък. Това са Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването. Центърът за следдипломна квалификация в Националния център по обществено здраве и анализи отчита излишък за последните три години, докато Централният военен клуб в София е с най-голяма печалба през 2016 г. от над половин милион лева.

Около половината от имотите, управлявани от Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", отчитат печалба. Имотите по Черноморието, разположени в курорта Св. св. Константин и Елена и в Несебър, отчитат най-добри резултати, а имотите, разположени в зимните курорти, както и резиденция "Лозенец" в София, генерират загуби.

Обектите в морските курорти почти винаги излизат на нула. Почивните станции, които работят целогодишно, пък генерират загуби. Базите в зимните курорти отчитат загуби средно по 150 хил. лв. за 2016 г. За същия период средните загуби, отчетени от станциите, разположени в близост до природни паркове, са приблизително 100 хил. лв. на обект.

Според доклада всяка почивна станция, която се управлява като държавно търговско предприятие в рамките на по-голяма структура за управление на недвижимо имущество, има положителни финансови резултати и може да служи за пример. В момента всички приходи, генерирани от гостите на ведомствените почивни станции (независимо дали вътрешни или външни), от настаняване, храна или от предоставянето на други услуги не остават за обектите. Така управителите на почивните станции нямат стимул да увеличат приходите, тъй като те не остават за обекта, а вместо това се привеждат директно по сметката на Министерството на финансите.

България губи всички дела за реституция в Страсбург

Данъкоплатците ще платят поредните 42 хил. евро заради превратно прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com