Държавата няма да иска сертификат от производителите на българското знаме

2353
Държавата няма да иска сертификат от производителите на българското знаме
Снимка: БГНЕС

С промени в няколко разпоредби Министерският съвет днес одобри административни улеснения за производителите и разпространителите на националното знаме и на запалките, за оценителите на средства за измерване и за читалищните регистри.

Производителите на българското знаме вече няма да вадят сертификат за съответствие от Българския институт по метрология. Това реши правителството с промяна в постановление за реда за изобразяване и възпроизвеждане на националното знаме.

Според новата редакция тази административна услуга отпада. Запазва се обаче изискването възпроизвеждането и разпространението на националното знаме с търговска цел да се осъществява при спазването на изискванията на от Закона за държавния печат и националното знаме.

Студентите искат да знаят каква е моралната позиция на църквата

След като в Деня на народните будители в София се проведе шествие на студенти и преподаватели, с което се поиска промяна на моралното с...

С промени в Закона за народните читалища правителството предлага облекчаване на процедурата за вписването им в публичния регистър, поддържан от Министерството на културата. Предлага се заявлението да може да се изпраща и по електронен път, а министърът да се произнася в 14-дневен срок от датата на подаването му.

Цялата процедура ще бъде описана в наредба на министъра на културата, като изискванията към читалищата и читалищните сдружения ще бъдат максимално облекчени с оглед възможностите за служебно събиране на информация от публичните регистри.

С изменения в нормативната уредба се отменя изискването към лицата, които кандидатстват за оправомощаване за проверка на средства за измерване да предоставят удостоверение за актуално състояние, ако са регистрирани по Търговския закон, или копие от нормативния акт за лицата, създадени от Министерския съвет или от друг държавен орган.

Правителството отмени Наредбата за безопасност на запалките, защото вече съществува хармонизиран европейски стандарт по същата тема. Целта е да няма двоен режим при доказване безопасността на пусканите и предлагани на пазара запалки и намаляване на административната тежест за икономическите оператори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com