Държавата обеща, че ежедневно ще контролира добива на камъни

3971
Държавата обеща, че ежедневно ще контролира добива на камъни
Снимка: БГНЕС

Държавата обещава ежедневен контрол върху добива на камъни, след като разследвания на bTV показаха как пасища се превръщат в кариери и как се добиват природни богатства, без да има концесия, в Сатовча и Ивайловградско.

За да провери лунния пейзаж, който показахме от Сатовча, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков отишъл там лично.

Намаляват административните задължения на концесионерите при добив на минерална вода

Правителството даде съгласието си да бъдат изменени пет концесионни договора за добив на минерална вода от находищата „Хисаря&ldq...

„Установихме, че много добра комуникация протича между хората. Защото в две села преди да сме стигнали до незаконните кариери, имаше кола, която вече ни следеше”, обясни той.

„Опитвахме се да спираме, да тръгваме, този автомобил се движеше с нас. Отбихме по един доста черен път, качихме се на връх от отсрещната страна на хълма. Като лично аз и колегите от контрола тръгнахме по наклона. Веднага пристигна тази кола, за да попита какво правим, защото тези територии едва ли не били техни ниви, да не сме били иманяри. Като се легитимирахме, започна едно прозвъняване по телефона”, допълни той.

„Срещнахме една жигулка с 5 човека вътре. На място установихме топли машини, но понеже нямаше хора, не можахме да съставим актове”, каза още зам.-министърът.

Понеже за никого от хората в жигулата не може да се докаже, че е добивал камъни, наказани след министерската проверка няма. Разконспирирани били и от екоминистерството - при всяка инспекция, допълва bTV.

„Колите се разпознават, бързо ни разпознават, за съжаление, още на табелата на населеното място знаят, че сме там.”, посочи Екатерина Тачева от РИО–Смолян.

Работи се инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства

Работим за инкриминиране на случаите на незаконен добив на подземни богатства. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Стан...

26 акта отчитат, че са съставили от земеделското министерство след репортажите ни.

Два от актовете са на горски служители, които не са оказали контрол върху опазването на горите.

Не са унищожени големи територии гори, успокояват от министерството.

„Но цялостната щета върху земеделските земи е огромна, тъй като някои земеделски земи са загубени за скорошно производство. Лошото е, че установихме намеса върху общински земеделски земи и горски територии. И отново се връщаме върху темата за кметовете, които трудно ще се задействат срещу тези, които ще ги избират”, коментира зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

От днес инспектори от три министерства ще контролират добива на подземни богатства - ежедневно, обещаха двамата заместник-министри.

Намаляват административните задължения на концесионерите при добив на минерална вода

Правителството даде съгласието си да бъдат изменени пет концесионни договора за добив на минерална вода от находищата „Хисаря&ldq...

„В Ивайловград по време на проверката установихме и лица, извършващи такава дейност. Събираме информация за тях, за да им бъдат съставени актове между 50 и 100 000 лв.”, заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Незаконният добив се извършва върху територии, част от Натура 2000.

„Натура 2000 са територии, определени като особено ценни за опазване в европейски мащаб, не само от национален. Тук говорим вече за европейско ниво. Нарушителите в този случай подлежат и на наказания по закона за биологичното разнообразие”, посочи Георги Костов.

Вместо контрол обаче в Ивайловград отдават общински терени под наем.

„Много смело би било, не само защото идват избори, но и по принцип, кмет да състави акт между 50 и 100 000 лв.”, отбеляза Станков.

МС одобри 6 разрешения за проучване за добив на подземни богатства

Правителството одобри издаването на шест разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, предаде БГНЕС. Три...

Преките извършители - това са обикновените български граждани, които изкарват по един труден начин прехраната си. Не сме насочени срещу тях, а срещу системата, по която това се извършва, допълни Костов.

Какво е количеството подземни богатства, които са откраднати чрез този незаконен добив, е трудно да бъдат установени по няколко причини. Не знаем какъв е бил първоначалният вид на терените. Щетите ще бъдат изчислени, заяви Станков.

От министерствата са подготвили законови промени, които предвиждат до 10 години затвор за незаконен добив.

Какво се промени в Ивайловград и Сатовча?

Незаконният добив не може да спре току-така, защото ако държавата иска да го спре, тя го спира автоматично. Хората не са виновни, виновни са тези, които позволяват това да се прави. Продължава да се копае, каза в студиото на „Тази сутрин” Марин Сапунджиев, жител на село Фъргово, община Сатовча. По думите му, за да се копае, общината осигурява чадър. След репортажа по bTV той е бил заплашван със саморазправа, както и внуците му.

Имало е системен нерегламентиран добив на въглища в Бобов дол

Установено е извършването на системен нерегламентиран добив на въглища от групи физически лица без предоставена концесия по Закона з...

При нас има известна промяна, дойде проверка, коментира и Атанас Ванков, бизнесмен от Ивайловград. Конфискуваха камъните на по-малките работодатели на кариерите, а големите ги оставиха, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com