Държавата се грижи за съвсем малка част от дошлите без придружител деца-бежанци

1756
Държавата се грижи за съвсем малка част от дошлите без придружител деца-бежанци
Снимка: Getty images/Guliver

Само 17 деца без родители, дошли в България като бежанци, са под грижата на отговорните бългаски органи, съобщи пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Бройката се оказа дори по-малка от обявената преди седмица - 26.

17-те изведени от лагерите деца са настанени в домове за сираци и центрове от семеен тип, съобщиха социалните. Три други деца, които са били с роднини, също са изведени от лагерите, защото били в риск. Едно от тях е малолетно и е било дадено на приемно семейство. Миналата седмица АСП твърдеше, че 16 непридружени непълнолетни са в център за настаняване от семеен тип, кризисен център или приют, 7 - в специализирани институции, и 1 - в приемно семейство.

През 2016 г. в Европа са влезли 382 000 нелегални мигранти

В Европа през 2016 година са влезли 382 000 незаконни мигранти от Близкия изток, Азия и Африка, съобщи европейската гранична агенция ...

В момента 425 деца без придружители са настанени в центровете на агенцията за бежанците. Вчера (16 февруари) бяха заловени поредните четирима непълнолетни, представили се за сирийци, преведени от каналджия от Турция край Елхово заедно с шестима възрастни.

Действията спрямо непълнолетните чужденци са хаотични, несъгласувани и нелогични и случаят с двамата афганистански младежи от Широка лъка е точна илюстрация на случващото се в чиновническите кабинети, коментира в. "Сега".

 Единият чужденец, за когото се предполага, че е непълнолетен, е обявен за национално издирване, съобщи АСП. Той е избягал от центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, където е бил настанен. Според "Дневник" домът се намира в Свиленград. Другото момче, което се оказало пълнолетно, е докарано в София, вероятно в социален дом, който трябва да напусне днес (17 февруари), тъй като Законът за закрила на детето вече не го закриля. Двамата афганистанци живееха в лагера в кв. "Военна рампа" в София, но социалните служби тръгнаха да ги местят в дом за деца от 5 до 13 години в Широка лъка, което предизвика протест.

Проверка на омбудсмана Мая Манолова през август показа, че настанените в центровете за бежанци тийнейджъри са изложени на риск "поради някои културни традиционни практики, които поставят децата в ситуация на риск от физическа, психическа и сексуална злоупотреба от страна на пълнолетни лица в общността". Когато Манолова е правила проверката, непълнолетните бежанци без роднини са били само 143. Сега броят им е нараснал над три пъти - до 425.

Сирийците - само една трета от всички дошли от Изток в ЕС

Близо 1 400 000 мигранти са дошли в ЕС, сочат официалните данни на Евростат. Оказва се обаче, че сирийците сред тях са само една трета ...

"Дневник" цитира писмо на изпълнителния директор на АСП Цветан Васев до девет институции, сред които омбудсманът, социалният министър, агенцията за бежанците и няколко организации, в което моли за спешно съдействие за "регулиране на междуинституционално взаимодействие между институциите, отговорни за осигуряването на закрила на децата бежанци и мигранти". От писмото се разбира, че в повечето случаи децата се предават на социалните без необходимата документация за "историята им, рискови фактори, поведение, криминални прояви и нагласи, здравословно състояние, семейно положение". Тази информация е необходима за оценка на риска и предприемане на адекватна мярка на закрила. Така става ясно, че по отношение на децата мигранти има напрежение между институциите.

В четвъртък административният съд в Ямбол отмени заповед на председателя на агенцията за бежанците, с която 13-годишен афганистанец е настанен в помещение от затворен тип в Елхово, съобщи "24 часа". Причина за затварянето му е участието на младежа в организирания масов бунт в лагера в Харманли на 24 ноември м.г. Българският хелзинкски комитет обаче е обжалвал с аргумента, че момчето е непридружен малолетен и е от уязвима група. Според съда дори и да се приеме за доказан фактът, че 13-годишният М.А. е хвърлял камъни, това не е достатъчно да бъде настанен в център от затворен тип.

През 2016 г. 19 400 души са поискали статут, 1300 са получили. За няколко години около 50 семейства са уседнали в България, останалите били напуснали страната легално.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com