X
 
 

Земеделският министър: Къщата за гости на Манолев не е проверявана след като е заработила

5174 5
Земеделският министър: Къщата за гости на Манолев не е проверявана след като е заработила
Снимка: БГНЕС
Обадете се, надявам се, че можете. Така земеделският министър Румен Порожанов отговори на въпрос дали къщата за гости на подалия оставка зам.-икономическия министър Александър Манолев е всъщност отворена за гости и човек може да отиде там да изкара Великден. Не случайно през 2016 година публикувахме на сайта на Държавен фонд "Земеделие" всички къщи за гости и местоположението им, с ясното послание там, където тези къщи не се ползват по предназначение, да се подават сигнали, уточни министърът.

Реално са проверени 15% от всички къщи за гости в България, добави Порожанов. Има проверки за 63 къщи, нанесени са финансови корекции по проектите на определни къщи, каза земеделският министър. Субдисията за къща на гости не може да е повече от 200 000 евро, потвърди Порожанов. И каза пред Нова телевизия, че за къщата на Манолев имало проверка на място, включително замерване дали проектът е изпълнен така, както на хартия. Имало и проверка при плащането, но след завършване на проекта не била правена проверка дали къщата се ползва по предназначение.

Прокуратурата още мълчи за рекордно голямата тераса по "Апартаментгейт"

Държавното обвинение засега не показва, че обръща внимание на сигналите срещу зам.-председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ...

Въпросът е дали къщата се ползва по предназначение и дали има някакъв конфликт на интереси при г-н Манолев, обобщи земеделският министър. И добави, че ако има разминаване с бизнес плана на съответния проект, следвали финансови корекции.

Попитан дали е проблем, че всъщност по документи фирмата, построила къщата, не е собственик на земята, върху която строи, Порожанов не счете, че такъв има. Освен това обаче нямало и секторен анализ относно къщите за гости – кое колко работи и какви пари носи.

Биоземеделието и земеделието въобще

Относно исканията за оставката му от 13 браншови земеделски организации – главно производители на биопродукция и на плодове и зеленчуци, Румен Порожанов не коментира конкретно.

По хотелите ще ги познаете: Появиха се още разкрития за "Вилагейт"

Сдружение от три фирми е прокарало водопровод с минерална вода до хотел “Перун”, свързван с кмета на Сандански Кирил Котев,...

Що се отнася до цените на плодовете и зеленчуци, министърът обясни, че има много инструменти от държавата, с които се помагало. За биологичното земеделие бил затегнат контролът, а за плодовете и зеленчуците Порожанов изброи куп мерки – например „зелени плащания”, което носело между 250 и 420 лева помощ на декар за производителите. За зърнопроизводителите нямало такава помощ, отделно за плодовете и зеленчуците имало нотифицирани схеми – например такава, свързана с пръскането против болести. По думите на министъра, приоритетно пари от държавата отивали за плодове, зеленчуци, биопроизводство и животновъдство.

На въпрос защо ако всичко е толкова прекрасно, има искане за оставката му, Порожанов отново не отговори.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А защо, г-н министър, са проверени само 15% от къщите? Може би, защото европейските средства кучета ги яли. Който се е уредил, добре. В Пловдив, например, по един проект на Общината за около 20 милиона лв. европейски средства, разплатени на изпълнителите още през декември 2015(!) година за модернизация на градския транспорт, почти нищо все още не работи! Кой и кога ще провери има ли злоупотреби?
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  КЛИКАТА**89 ВРАГОВЕ НА НАРОДА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ Е ЕТО ТОВА. ГРОЗНА, МИЗЕРНА , КРАДЛИВА , НЕГОДНА ЧОВЕШКА МАСА ЗА НИЩО ГРАДИВНО В ПОЛЗА НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА. ОТ тоя до сергей станишев. БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Октомврий, троцкистЪ такъв, ти къде беше в нощта 10 срещу 11 ноември '89?!?
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тогава съм бил дете и съм си бил в къщи. Беше петък срещу събота. Помня го и макар и тази новина да ме впечатли с оглед и поведението на родителите ми то аз се радвах , че утре ще е събота и ще си играя на воля. Буквално ти отговарям , но това не отменя по горната констатация. Кликата 10111989 може да бъде обвинена и в геноцид. Виж статистиката.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  КЛИКАТА**89 ВРАГОВЕ НА НАРОДА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ Е ЕТО ТОВА. ГРОЗНА, МИЗЕРНА , КРАДЛИВА , НЕГОДНА ЧОВЕШКА МАСА ЗА НИЩО ГРАДИВНО В ПОЛЗА НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА. ОТ тоя до сергей станишев. БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.