ЕК и ЕП да дойдат незабавно с мисия в България, настояват пострадали от ЧСИ

5153
ЕК и ЕП да дойдат незабавно с мисия в България, настояват пострадали от ЧСИ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ще поискаме Европейската комисия (ЕК) и европейските депутати да изпратят незабавно мисия в България, която да провери какво се случва със заповедното производство. Това обяви Ивайло Илиев от сдружението на пострадалите от частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и съдебната система на пресконференция в БТА, посветена на порочното съдебно производство и произвола на ЧСИ.

Измамите са огромни. Става въпрос за престъпления – длъжностни и документни, посочи Илиев и съобщи, че потърпевши от заповедното производство са над 3 милиона българи.

Той е категоричен, че над 95% от издадените заповеди за изпълнение по чл. 410 и чл. 417 от ГПК са нищожни. Издавани били на закрити заседания, в противоречие с Гражданския процесуален кодекс (ГПК), поясни той. „В ГПК е записано „разпоредително заседание“, липсва думата „закрито“, а всички съдии издават дебилни по своята същност заповеди за изпълнение - в отсъствието на страните“, заяви Илиев.

Самите заповеди за изпълнение се издават единствено на информация, предоставена от кредитора, която не се проверява от съда - така било по наредба и указания на правосъдния министър. „Декларира се, че доколкото ти е известно, предоставената информация е вярна и съдът в закрито заседание разглежда предоставената информация, не преглежда доказателства. Той се произнася само на предоставена информация“, уточни Илиев и коментира, че това е унижение на съда. „Съдът нищо не проверява и го декларира. Ще запознаем европейците с това нещо, защото не са му обръщали внимание“, подчерта той.

Неговото обяснение е: „Няма договори, които да са приложени, защото съдът не ги изисква - такава наредба са му издали. Той спазва наредби, той не спазва закона“.

Случващото се е унизително отношение към правото, към хора и фирми, коментира Илиев. „Някой те е нарочил за длъжник, определил се е като заявител или кредитор и освен че ти е извадил всичките данни ти е посочил и сметката за плащане пред съда и съдът какво прави – ми не проверява нищо. Просто на конвейер издава заповеди за изпълнение и не го интересува дали съсипва съдби или не. Това са фактите“, обобщи той.

„Никой не брои законите, въобще не му пука. Нито го е страх, нито го е срам. Защото те са над закона. Превърнали са се в живи питбули и бутони, които ги натискат отвън“, коментира действията на правораздаващите Илиев.

„Съдът участва в престъпните схеми“, заяви той и съобщи, че прокуратурата е запозната, както и председатели на съдилища.

„Настояваме за незабавна среща с председателя на СГС, за да спре делата които се разглеждат в закрити заседания, без предварително издадена заповед“, съобщи още Илиев.

„Приканваме прокуратурата да провери в банките кои магистрати какви сметки имат, какви суми има вътре и откъде са тези пари", заяви Цветан Нучев, също потърпевш от ЧСИ. Той предложи да се провери и кои магистрати са имали сметки и в КТБ, както и за какви суми и откъде.

Нучев се оплака, че в хода на изпълнителни дела, независимо, че били приложени европейски разпореждания, съдът казал в определението си, че нашият парламент не е ратифицирал въпросните европейски конвенции и не може да ги вземе под внимание. „Не взимат под внимание, че сумата по изпълнителния лист намалява с 4000 евро и се получава разлика в хода на делото и решението е в полза на банката“, посочи потърпевшият.

Граждански върховен съд инициират пострадали от ЧСИ

Да бъде създаден Граждански върховен съд призова гражданка, пострадала от частни съдебни изпълнители по време на пресконференция в БТА....

Пострадал чуждестранен инвеститор споделя

Като потърпевш от съдебната система и представител на австрийско инвестиционно дружество в Пловдив, Ахмет Шакиров разказа как се ограбват в България чуждестранни инвеститори, посредством съда и заповедното производство - „по бандитско мафиотски начин, използвайки дадената от държавата власт“. Той разказа, че преди около половин година от сметката на фирмата били изтеглени 18 000 лева, посредством изпълнителен лист. Започнали да търсят причината и установили, че преди 2 години било подадено заявление за издаване на заповед за изпълнение срещу тях от двама граждани на Пловдив, които претендирали, че се дължи сума по договор покупко-продажба на жилище.

„Без да представят никакви доказателства, просто подават заявление до районния съд, който се произнася в закрито съдебно заседание, че трябва да им бъде издаден изпълнителен лист и им издава изпълнителен лист“, разказа Шакиров. Нарушението, както посочи той е, че съдията подава три пъти призовки на грешен адрес и фирмата остава неуведомена, т.е. лишена от възможността да възрази. „Съдията явно е била стимулирана, за да изпраща на различен от обявения в Търговския регистър адрес, за нея все едно Търговският регистър не съществува“, коментира Шакиров.

„Научаваме на фаза, след като парите са изтеглени, минали през ЧСИ, а не сме уведомени в нито един етап от това производство“, оплака се той и изтъкна, че в случая засегнат е австрийски инвеститор - австрийски гражданин, който е 100% собственик на дружеството. „Ощетяват и чужди граждани, което се случва по-лесно, защото не са запознати със законодателството тук и маневрите, които могат да правят властимащите съдии по бързите производства“, коментира Шакиров.

Той разказа, че след изтеглянето на сумата от компанията са подали възражение до Окръжния съд, който моментално отменя изпълнителния лист и определението на Районния съд, но парите вече са изтеглени и няма как фирмата да си ги вземе обратно, няма как да й се издаде обратен изпълнителен лист. „В момента сме завели гражданско дело срещу тези двама граждани, изтеглили нашите пари и ги съдим по общия ред . Оказва се, обаче, че те нямат никакво имущество на тяхно име, т.е. няма какво да им вземем, дори да ги осъдим след година – две - три…“, сподели още Шакиров. Той съобщи, че посланикът на Австрия е запознат, изпратена е нота до българското правителство, сигнализиран е и Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за действията на съдията от пловдивския районен съд.

Омбудсманът със спешни мерки за защита на гражданите от колектори и ЧСИ

Омбудсманът доц. Диана Ковачева изпрати предложения за спешни мерки за защита на  г ражданите от фирми за бързи кредити, колектори...

„Но от Инспектората казват, че те не могат да вземат отношение, защото имало имунитет – съдиите не носели отговорност за допуснати грешки. Според Инспектората, това е допусната грешка - съдията пропуснал да влезе в Търговския регистър и да изпрати уведомителното съобщение на адреса, посочен в Търговския регистър. Това Инспекторатът го счита като нормална допустима грешка в заповедното производство“, сподели Шакиров."Всяка фирма могат да я осъдят като изпратят съобщението на различен адрес и бъде уведомена в момента, когато са й запорирани сметки, активи и е отнето имущество“, коментира той.

"В случая нарушенията са ясни. Никой не отрича, че ги има, но не може да се потърси отговорност от съдията", оплака се още той.

„Може да се потърси отговорност, защото съдията е извършил документно и длъжностно престъпление“, смята Ивайло Илиев и посъветва Шакиров да сезират ЕК и Европейския парламент, както и да подадат сигнал до прокуратурата.

Обръщайки се към представителите на ЕС Илиев заяви: „Нали виждате каква държава имате в ЕС, приета за пълноправен член. Прибирате членски внос на държава-членка, разпределяте европейски средства, отпуснали сте (вие - ЕС) огромни средства за приспособяване на нашето право и нашия ГПК с европейското право. Тези пари са похарчени и нищо не е свършено. Няма регистър на делата. Не може да се разбере колко са делата в районните съдилища, минали по заповедното производство. Няма и регистри, в които да се вписват постановените съдебни актове по тези прословути заповедни производства, които да могат да бъдат преведени и изпратени на ЕП, ЕК, съда в Люксембург или съда в Стасбург. Няма, защото не са издавани“.

Той обяви още, че Сдружението на пострадалите от ЧСИ и съдебната система ще проведе срещи с посланика на Австрия в България, също с посланика на Румъния, че подготвят среща и с представители на руското посолство, а следващата седмица ще сезират и американското посолство, защото има и американски гражданин, потърпевш от ЧСИ – българин, който от 30 години живеел в САЩ и е американски гражданин. Ще се обърнем към всички посолства, има и пострадали от заповедното производство англичани и ирландци с имоти в Банско и Разлог, добави Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com