ЕК: Корупция и проблеми в съдебната власт. Обявени са стъпки, време е за реален напредък

4529
ЕК: Корупция и проблеми в съдебната власт. Обявени са стъпки, време е за реален напредък
Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) публикува вече официално най-новия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който разглежда стъпките, предприети от България за реформи в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Проблемите на съдебната власт в България остават, нивото на корупция е високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата, се казва в мониторинговия доклад на ЕК относно напредъка страната ни. Общественото доверие в съдебната власт остава ниско, казват още от Комисията относно състоянието на процеса на реформи у нас и конкретно за съдебната реформа.

Мария Капон от ЕНП: Искаме оставка на това правителство

Мониторинговият доклад на Европейската комисия, който отчита състоянието на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната...

Текущият доклад се отнася за периода след 28 януари 2015 г. досега. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година, уточняват от ЕК.

Нереализирани стъпки

През 2015 г. България предприе някои важни стъпки, за да върне реформата на дневен ред след период, през който политическата нестабилност явно спъваше напредъка. Двете национални стратегии за съдебната реформа и за борбата с корупцията представляват подробен план за действие. Ясно е обаче, че превръщането на тези стратегии в конкретен и осезаем напредък ще бъде основно предизвикателство през 2016 г., пишат от Европейската комисия.

През декември миналата година България измени Конституцията си. Макар в измененията да има някои значителни промени в сравнение с първоначално предложения текст, приемането им все пак представлява важна стъпка към реформа на Висшия съдебен съвет, който управлява българската съдебна система като цяло. Сега трябва да бъдат предприети последващи действия, за да може пълният набор от промени, предвидени в стратегията за реформа на съдебната система, да се превърне в законодателство.

От европейската институция отчитат, че други инициативи са се натъкнали на пречки, по-специално стратегията за борба с корупцията. Народното събрание отхвърли законопроекта, целящ да създаде нов единен антикорупционен орган. Правителството обяви намерението си да внесе повторно предложението в изменен вариант, но отхвърлянето подчерта липсата на политически консенсус по процеса на реформи.

Кунева: Този ВСС ще бъде сменен, надявам се да си подадат оставката

Този Висш съдебен съвет ще бъде сменен. Надявам се сами да си подадат оставката, ако така решат. Ако не - ще дойде време, когато ще се ...

"През изминалата година България предприе някои важни стъпки, за да върне реформите на дневен ред. Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати. Приетото изменение на Конституцията на страната, направено с оглед на реформата на съдебната система, което потвърждава политическата воля за изпълнение на стратегията за тази реформа, трябва бързо да бъде последвано от приемането на оставащите законодателни инициативи", коментира първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс.

"Комисията приветства желанието на България да разчита и занапред на техническа помощ и експертен опит в подкрепа на процеса на реформи, като Комисията е предоставила необходимите за това средства. 2016 г. трябва да бъде годината, през която българите ще усетят действителен напредък. Постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да бъде най-сериозното предизвикателство пред България и затова трябва да е първостепенен приоритет", каза още Тимерманс. 

Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие. Същото се отнася и до несигурната реакция и последващи действия спрямо конкретни скандали, като този, свързан със Софийски градски съд през 2014 г.

Фактът, че по много от препоръките в доклада по МСП от 2015 г. трябва все още да се предприемат действия, подчертава липсата на решимост в усилията на българските институции в ключови области на съдебното управление, подчертават от ЕК.

Комисията счита, че процесът на мониторинг посредством Механизма, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, и конструктивният ангажимент на Комисията и редица държави членки продължават да оказват ценна подкрепа за усилията на България за реформи. Комисията настоятелно приканва България да ускори напредъка си в изпълнението на отправените от нас препоръки във връзка с реформата на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

ЕК ще ни каже колко сме зле с правосъдието и корупцията в края на януари

Докладът на Европейската комисия за българските реформи в правосъдието и вътрешните работи ще бъде обявен на 27 януари. Това потвърди в...

На 1 януари 2007 г. ЕК създаде механизъм за сътрудничество и проверка, за да оцени напредъка по ангажиментите, поети от България в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Комисията публикува редовни доклади за напредъка в тези области. ЕК анализира мерките, предприети от българските власти, като се основава на непрекъснат диалог между българските власти и службите на Комисията. За докладите допринасят и контактите с държавите членки, гражданското общество, международни организации, независими експерти и различни други източници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com