Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК проверява строежа на магистралите

14 май 2014, 19:07 часа • 28837 прочитания

Европейската комисия прави проверка на качеството на магистралите и пътищата у нас, съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й се прави така нареченият одит на операциите, като на извадков принцип са подбрани обектите за проверка.

Няма място за притеснения, качеството е на съответното ниво, каза Стефан Чайков, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред Mediapool.

Одитът на Брюксел е част от рутинните им проверки на инфраструктурни обекти, изграждани с европейски средства, обясниха експерти. В края на миналата година е имало такива проверки и на изградените участъци на метрото, както и на жп отсечките Димитровград - Свиленград и Пловдив - Бургас. Проверките не са установили нередности.

Четири магистрални обекта ще бъдат проверени от инспекторите на Брюксел. В списъка им са магистралите "Тракия", "Марица", "Струма" и връзката на софийския околовръстен път с гара Яна, т.нар. нулев лот на магистрала "Хемус", каза Чайков. По думите му инспекторите ще вземат проби, а със специална машина ще проверят носимоспособността на пътната конструкция.

В момента тестът върви по новия участък на "Тракия" от Стара Загора до Карнобат. Той ще продължи до петък, като е въведено временно ограничение за движението от 90 км/час между 8 и 17 часа.

Със същата машина ще бъдат направени изпитания и на пуснатия в края на лятото нулев лот на "Хемус".

На магистралите "Марица" и "Струма", които се строят в момента, също тече проверка, като се взимат проби. Строителството на двете магистрали закъснява. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева успокои днес, че до края на годината ще бъдат пуснати 90 км нови магистрални участъци - двата лота на "Марица" и последния на "Струма" от Сандански до ГКПП "Кулата".

Четирите магистрали се строят с европейски средства по оперативна програма "Транспорт".

Освен на магистралите, Брюксел ще направи и проверка на рехабилитирани пътни участъци по оперативна програма "Регионално развитие", каза Стефан Чайков.

Обектите отново са четири и са избрани на извадков принцип, като ремонтите са правени от различни строителни компании.

Ще бъде направена проверка и на строителството на южната дъга на околовръстното на София (лот 31) и на пътната връзка със стоилчния квартал "Младост".

Одит ще бъде направен и на ремонта на лот 2 от Дерманци през Угърчин до Микре, както и на участъци от лот 5 - Разград - Ясеновец - Исперих и Търговище - Разград - Кубрат - Тутракан.

Проверка ще има и на лот 13, в който влизат пътни участъци от Чифлик - Г.Крепост - Стремци - Черноочене, пътя от Дъбовец до разклона за Малки Воден, както и пътя Чирпан - Димитровград, съобщиха от АПИ.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес