Екип от най-добрите български специалисти проектира пилон "Рожен"

1178
Екип от най-добрите български специалисти проектира пилон "Рожен"
Снимка: Фондация Наследство в бъдещето

В ход е проектирането на новия Паметник на Обединението – Пилон „Рожен“, който ще извиси българският национален флаг на Роженските поляни в Родопите. За изграждането на коничната конструкция на съоръжението и фундамента е сформиран екип от най-добрите специалисти проектанти у нас, които са и водещи преподаватели в Университет по архитектура, строителство и геодезия /УАКГ/ и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Главен проектант е д-р инж. Иван Гешанов, председател на секция Конструкции на сгради и съоръжения към Камарата на инженерите в инвестиционното проектирате София-Град. Професорът във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ д-р инж. Чавдар Колев, който има 33-годишна карира в геотехниката и инфраструктурното строителство и е председател на Българско дружество па земна механика и геотехническо инженерство, ще проектира фундамента на пилона. Моделирането по МКЕ и CFD анализи ще ръководи доц. д-р инж. Добромир Динев от катедра "Строителна механика" на УАСГ, а металната конструкция ще проектира катедра „Метални конструкции“ от същия университет с ръководител проф. Борислав Белев. Техническият контрол, аналитичните и проверочни изчисления ще са на инж. Неделчо Ганчовски.

„Екипът има голям опит в изграждането на високи конструкции, но за нас е предизвикателство, както проектирането на пилона на такава голяма надморска височина, така и самия начин на монтаж на коничния стълб, какъвто до момента не е правен у нас“, сподели инж. Неделчо Ганчовски.

Към момента са събрани всички необходими изходни данни и проектирането е в идейна фаза, след което ще бъде направен технически и работен проект. Финалният етап ще е авторския надзор от разработването на специален софтуер до проследяване на целия строителен и монтажен процес.

Междувременно националната дарителска кампания за изграждането на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи. Сред тях са и много български фирми, които ще осигурят като дарения суровини, материали, транспорт, техническа и логистична помощ за монумента на българското знаме. Безрезервна съпричастност към проекта изразиха големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии

Новият Паметник на Обединението - Пилон „Рожен“ ще бъде официално открит на 13 юли т.г., а церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Националната дарителска кампания за 111-метровия монумент на българското знаме „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина.

Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

Медийни партньори в реализирането на проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник „24 часа“, Bulgaria ON AIR, Радио Fresh, Радио FM+, Z-Roc, Мелъди , Епицентър БГ, Actualno.com и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...