Екоактивисти на протест в София срещу застрояването по Черноморието

1736
Екоактивисти на протест в София срещу застрояването по Черноморието
Снимка: БГНЕС

Десетки протестират пред Министерски съвет срещу застрояването по Черноморието, предава БНР.

Конкретният повод е отпадането на забраната за строежи в защитена зона Камчия. Въпреки че екоминистърът разпореди преди дни отмяна на спорната заповед, еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ и инициативата „Зелени закони“ виждат трайно решение срещу незаконното строителство в развалянето на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Протестиращите ще посрещнат министрите преди редовното правителствено заседание. За да бъде спасен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас, еколозите настояват за разваляне на незаконните заменки, облагодетелствали преди 2009 г. видни бизнесмени с евтини крайбрежни имоти. Частните лица да получат обратно горите си в Централна и Западна България, а Камчийски пясъци да стане отново държавна собственост, призовават природозащитниците.

Екопротестите продължават, в комисията по околна среда се скараха

Представителите на екокоалицията „За да остане природа в България“ напуснаха, заседанието на парламентарната комисия по око...

Еколозите припомнят последните случаи на незаконно строителство край Алепу и Синеморец и настояват за въвеждането на специална защита и незабавно спиране на всички строежи по Черноморието.

„Никой не чу властта да казва, че те ще спрат наистина строителството в защитената зона Камчия“, каза пред БНР Андрей Ковачев от „За да остане природа в България“.

„Камчийски пясъци са най-дивата част от нашето крайбрежие. Навремето едни фирми, свързани с „Райфайзен банк“ изкупиха със заменки тези територии и в независимия български ВАС отмениха защитената местност с напълно абсурдни мотиви. След което изпълнителната власт актува тези територии като земеделска земя и дюната става земеделска земя 10 категория. Това е безумие, за да може след това да се обърне в застроена територия“.

„Сега не казват, че ще спрат строителството. Не само в Камчийски пясъци, а навсякъде в тези зони би трябвало един километър да не може да се строи навътре към сушата. Едното нещо, за което настояваме, е сега да спрат заменките в района, тази територия още не е държавна, тя не може да е частна, но никой не предприема действия тя да стане държавна. Вече има дори стартирани процедури в Европейската комисия и едната от тях е за тези заповеди за строежи“, каза още Ковачев в предаването „Преди всички“ и допълни, че протестите ще продължат, защото „българите не искат да видят страната си съсипана“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...