Ековедомството отказа дерогация на „Топлофикация София“. Ще поскъпне ли парното?

3716
Ековедомството отказа дерогация на „Топлофикация София“. Ще поскъпне ли парното?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ отказа исканата дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД. Решението на ИАОС е взето на 22 юли и се отнася и за четирите клона – ТЕЦ „София – Изток“, ТЕЦ „София“, Отоплителна централа (ОЦ) „Люлин“ и ОЦ „Земляне“. Решението е във връзка с процедурата по преразглеждане и актуализация на комплексното разрешително на оператора, издадено по Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Поисканата от „Топлофикация София“ дерогация е отлагателен период за спазване на нормите за допустими емисии на азотни оксиди. Новите стандарти са в съответствие с решение на Европейската комисия №2017/1442/ЕС от 2017 г., които са приложени и са действащи и в българското законодателство. От 2018 г. страните членки на ЕС, включително и България, преразглеждат всички издадени комплексни разрешителни във връзка с привеждане на дейността на съществуващите големи горивни инсталации в съответствие с новите норми.

Няколко основни мотива посочват от изпълнителната агенция за своето решение. Една от причините за отказа на дерогация е нарушение на Наредбата за допустими емисии на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани в атмосферата от големи горивни инсталации. Изпусканите емисии азотни оксиди двойно надвишават нормите. Инвестиционните мерки, предвидени от оператора в т.нар. Преходен национален план, все още не са приключили, а някои дори не са започнали.

В мотивите към решението се припомня, че през 2017 г. България беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за фини прахови частици (ФПЧ10), което се отнася и за територията на Столичната община. Според данните за 2020 г. превишенията за ФПЧ10 продължават. Азотните оксиди са един от вторичните замърсители, които допринасят за повишените нива на фините прахови частици и влошават качеството на атмосферния въздух в София. 

Припомняме, че тавани на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха от големите горивни инсталации със серен двуокис, азотен окис, живак и фини прахови частици бяха приети от специален комитет на страните членки на ЕС през април 2017 г., въпреки съпротивата на България и още седем държави. Те влизат в сила от тази година, но са допустими изключения за мощности, които ако трябва да достигнат тези норми на пречистване на емисиите си, ще трябва да увеличат много цените на електроенергията си и това ще има тежко социално и икономическо отражение.

Около 42% от клиентите в София ще имат да доплащат за парно

Изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон вече са готови и предстои тяхното разпращане към абонатите. В Перник и Враца те ве...

Във връзка с решението на агенцията по закон МОСВ ще осъществява контрол чрез РИОСВ-София – РИОСВ следи оператора за изпълнението на условията в комплексното разрешително, включително и за предприемане на мерки по привеждане на дейността му в съответствие с нормите.

Още в началото на мандата си министърът на околната среда и водите Асен Личев пое ангажимент да проследи случая с дерогацията на „Топлофикация София“.

От думите на министъра тогава стана ясно, че от столичната "Топлофикация" не са внесли заявление в ИАОС за промяна на комплексните им разрешителни, а срокът изтича съвсем скоро. В искането си за дерогация операторът трябва да гарантира, чрез обосновка и доказателства, че няма да бъде причинено значително замърсяване на околната среда и трябва да осигурява постигане на висока степен на опазване на околната среда. "Те явно са решили да изчакат резултатите от изборите и се надяват, че другите (бъдещото правителство, бел.ред.) няма да са толкова взискателни", допълни Личев днес. Личев каза, че има сериозен риск за затваряне на ТЕЦ "Брикел" на Христо Ковачки със сходни аргументи - подадено е искане за дерогация, но без централата да отговаря на условията. "ИАОС вече е подготвила документи за недопускане на дерогация", категоричен беше министърът.

Още: Екоминистърът: София може да е без парно през зимата, а ТЕЦ "Брикел" е пред затваряне заради екоизисквания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com