Елен Герджиков: Инициативата „София- Европейска столица на спорта“ е насочена към масовия спорт

837
Елен Герджиков: Инициативата „София- Европейска столица на спорта“ е насочена към масовия спорт
Снимка: БГНЕС

Марката „София- Европейска столица на спорта“ е разпознаваема и приета от столичани. За 2017 се предвиждат 47 основни събития, плюс още толкова допълнителни като възможност за гражданите и гостите на София да водят активен и здравословен начин на живот. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков на представянето на инициативата „София- Европейска столица на спорта“ пред студенти на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Инициативата е насочена към масовия спорт, не към спорта за върхови постижения, а към спорта за всички хора“, обясни той и допълни, че „София-Европейска столица на спорта“ е насочена към работещите, живеещите и учещите в големия град.

Обвиненият за злоупотреби кмет на Младост: Това е атака от страна на ГЕРБ

Както Actualno.com писа, Столична община е сигнализирала прокуратурата заради новоизбрания кмет на район Младост – Десислава Иван...

„Стартирахме през 2015 г. с идеята да кандидатстваме и да се наредим в списъка със столици, които са спечелили титлата столица на спорта и са поставили спорта като приоритет“, припомни председателят на СОС. Той заяви, че идеята за София като европейска столица на спорта се надгражда информационно с целта все повече хора да разберат за нея и да се включат. „През миналата година 7 млн. лева в инвестиционната програма бяха предвидени за реновиране и изграждане на спортна база в училищата, детски градини, площадки и паркове“, заяви председателят на СОС. „В рамките на инициативата започнахме и завършихме районирането на спортни зони в парк „Витоша“.

Има още какво да се прави, за да се използва планината по-активно за спорт и туризъм. Създадена е комисия, която се занимава с това как да се подобри достъпът до планината“, обясни Елен Герджиков. „За първи път в бюджета беше отделено специално перо за финансиране на детско-юношеските школи към професионалните клубове в София“, уточни той и допълни, че по този начин се подпомага участието на повече деца в тренировъчния процес, което е от голяма полза за тях. 

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков заяви, че София заслужава да бъде европейска столица на спорта, защото в нея се организират важни спортни събития и е домакин на множество спортни клубове. По думите му Столична община подпомага развитието на спорта. „Иска ми е от една страна събитието да заинтригува повече студенти за участие, а от друга да ни даде сигнал, че освен европейска столица на спорта София трябва да бъде и столица на спорта в България“, каза още ректорът на СУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com