ЕС остава ангажиран с териториалната цялост на Украйна, заяви Орешарски

13373
ЕС остава ангажиран с териториалната цялост на Украйна, заяви Орешарски
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин беше подписана политическата част от Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Орешарски отбеляза изразената твърда подкрепа за Украйна, включително чрез помощ, която да стабилизира макроикономическото и финансово състояние на страната в краткосрочен период. „Разчита се и на програмата с МВФ, която в момента се изготвя“, добави министър-председателят. Той отбеляза, че ЕС остава ангажиран с териториалната цялост на Украйна и ще продължи да полага усилия за дипломатически инструментариум за разрешаване на кризата. „ЕС се съгласи да разшири списъка на лицата, спрямо които се въвеждат насочени мерки за забрана на пътувания и замразяване на авоари. Отменена е срещата на върха ЕС-Русия и се препоръчва на страните-членски да се въздържат от срещи на високо равнище с Русия“, каза още премиерът Орешарски.

България няма да подкрепи широки икономически санкции срещу Русия, каза Орешарски

Възможно е да дискутираме, но едва ли ще се стигне до решение за икономически санкции. Като цяло това не е най-добрият инструмент. Вс...

Министър-председателят акцентира върху необходимостта да има оценка на въздействието на каквито и да е санкции. „Предварителен разчет вече сме предоставили в работен порядък на Европейската комисия. Продължаваме работата по изготвянето на цялостен разчет с различни варианти в зависимост от обхвата на санкциите и ефекта върху страната ни. Запазваме надеждата, че украинската криза ще се реши на масата на преговорите, защото санкциите, както в много други случаи, гледайки в исторически план, не носят ползи на никой. Трябва да се намери добро решение на кризата за всички страни“, подчерта министър-председателят.

Пламен Орешарски обърна внимание, че в заключенията на Съвета фигурира ангажимент – когато една или няколко страни-членки бъдат лишени от достъп до газ, през интерконекторните връзки те да бъдат подпомагани. В това отношение министър-председателят заяви, че по програмата за свързаност на Европа продължават усилията в рамките на целия континент, като са подчертани три региона – Пиринеите, Средиземноморието, както и значимостта на Южния газов коридор.

Относно България министър-председателят изтъкна, че предстои да се открие интерконекторът с Румъния. Стартирана е и работа по подготовката на интерконекторна връзка с Турция. Планира се да се изгради втора интерконекторна връзка с Гърция и със Сърбия. На въпрос за енергийната ефективност премиерът коментира, че от една страна тя е условие за подобряване на конкурентноспособността, а от друга страна - за по- малка зависимост от доставчиците на енергийни ресурси.

Във връзка с другите теми от Европейския съвет министър-председателят Орешарски отбеляза, че е била подчертана важността европейските икономики да обърнат тенденцията за деиндустриализация от последните години. „Оживена дискусия имаше в раздела климат-енергетика. Ние сме удовлетворени от заключенията на Съвета. Имаме известни резерви към свръх амбициозните цели, без да отричаме значимостта на екологичните цели“, каза още министър-председателят.

Орешарски ще подпише споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

България завърши подготовката и даде мандат на премиера Пламен Орешарски да подпише политическата част от Споразумението за асоцииране ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com