Европейският парламент задължи МВР да затегне контрола върху оръжията

5121
Европейският парламент задължи МВР да затегне контрола върху оръжията
Снимка: БГНЕС

Приети преди два дни от Европейския парламент промени в директивата за огнестрелните оръжия налагат сериозни промени и в България. Заради тях МВР ще трябва да изгради национална система, която да осъществява мониторинг на всички видове огнестрелни оръжия в България. Под контрол и на отчет влизат всички деактивирани оръжия и оръжия с халосни патрони, част от автоматичните и полуавтоматичните оръжия. Системата ще бъде свързана и с аналогични в останалите страни от ЕС.

И в момента според чл. 11 от Закона за оръжията и боеприпасите МВР трябва да води електронен регистър на оръжията, но разпоредбата не се спазва стриктно, коментира в. "Сега". Отделните дирекции не са свързани помежду си. Последната проверка на прокуратурата през 2014 г. за начина, по който се регистрират оръжия, показа драстични нарушения при водене на отчета за издадени разрешителни. Държавното обвинение установи тогава, че в полицейското управление в Свиленград например има 20 разрешителни с изтекъл срок, а полицията не е предприела нищо за отнемане на оръжията. Във Видин случаите бяха 40, в София - 23, като на 15 от притежателите не бяха известни адресите, а останалите се оказаха починали и оръжията отишли при техни наследници. В Кърджали случаите бяха 7, в Момчилград - 10.

Стотици конгресмени не спират протеста си заради липсата на контрол върху оръжията

Разделението сред американското общество по отношение на контрола върху огнестрелното оръжие става все по-силно. Цели 170 конгресмени п...

При проверката беше установено, че служител по контрола на оръжията в Тетевен не само не притежавал компютърна грамотност, за да води електронен регистър за издадените разрешителни, но дори не бил в състояние да каже на колко души колко разрешителни за колко оръжия са издадени. В Ловеч също не бил създаден и не се водел електронен регистър. В преписките по издаване на разрешителните в Угърчин и Троян нямало данни как се извършва преценка, за да се разреши притежание на оръжие.

Редовни разрешителни за притежаване на оръжия в България са 211 486 - на фирми и граждани. Те притежават общо 340 583 броя пистолети, револвери, автомати, карабини, едноцевки, пушки помпи, картечни пистолети, комбинирани, полуавтоматични, ловни автомати, картечници, адаптори към тях и други огнестрелни оръжия. 122 455 от огнестрелните оръжия са за самоохрана, 13 300 - за охранителна дейност, за лов - 180 958, за спорт - 3856 и други - 2984, като в последната бройка влизат основно колекционерските оръжия.

Промените в евродирективата не обхващат полуавтоматичните оръжия за лов. Причината е, че оръжейните компании успяха да изключат тези оръжия чрез активно лобиране.

"Директивата трябваше да се насочи главно към контрабандата на военно оръжие, защото атентатът в "Шарли Ебдо" беше извършен с босненски калашници, които бяха нелегално пренесени в Белгия и купени от черния пазар. Очакваме в бъдеще да има нови промени в тази директива, за военното оръжие", обяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, цитиран от пресофиса си.

По искане на Цацаров МВР проверява притежателите на огнестрелно оръжие

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров, МВР е започнала проверка на всички лица, притежаващи разрешения за дейности с огнестрелни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com