Фейк нюз или не: СЕМ с доклад заради отказано право на отговор от страна на bTV към четири сайта

1221
Фейк нюз или не: СЕМ с доклад заради отказано право на отговор от страна на bTV към четири сайта
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще изготви доклад заради непредоставено право на отговор от страна на bTV. Такова са поискали главните редактори на четири медии – Breaking BG, Faktor.bg, "Факти БГ" и "Марица БГ", съобщиха членовете на медийния регулатор на свое заседание на 15 февруари.

За какво става въпрос

През ноември 2023 г. въпросните четири медии публикуват материали относно информация за нов китайски вирус и притесненията около разпространението му. На 10 декември в предаването "120 минути" по bTV темата за въпросния вирус е разгледана от Светослав Иванов и Росен Цветков в контекста на проблема с фалшивите новини, а скрийншотове от четирите медии се виждат в ефир.

Още: Закон на ПП-ДБ ще бори дезинформацията и тролските ферми

Снимка: Скрийншот/bTV/Faktor

Според четирите медии, чиито статии са обсъждани в "120 минути", техните публикации са базирани на информация, публикувана от други достоверни източници и окачествяването им като фалшиви новини е уронване на престижа. На 14 декември главните редактори на четирите сайта изпращат искане за право на отговор до ръководството на bTV и Светослав Иванов. Според публикация във Faktor.bg на 19 декември е получено писмо от главния редактор на "Актуални предавания" в bTV Искра Владимирова, в който се казва, че "в изпратеното искане до тях не се съдържали конкретни твърдения, които се оспорват като неверни" и съответно няма как да получат право на отговор.

Още: БНР се защити пред СЕМ: Интервюто с Митрофанова е спряно не заради нея, нито заради Волгин

Реакцията на СЕМ

Председателят на СЕМ Соня Момчилова посочи, че е нужно съветниците да обсъдят "дали не е редно" да бъде наложена санкция за неизпълнение на член 18 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), в който е регламентирано правото на отговор. Соня Момчилова разказа, че жалбоподателите са изпратили писмо до СЕМ, в което са обяснили, че в статиите, които са били обявени за "подвеждаща информация и фалшива новина", те са се позовавали на "обективни и авторитетни източници".

Снимка: СЕМ

Според нея отговорът, изпратен от bTV до жалбоподателите, е неоснователен. Соня Момчилова допълни, че журналисти не бива априори да получават статут на последна инстанция. "Може да се образува един твърде притеснителен от моя гледна точка прецедент за това едни медии да бъдат упреквани в непрофесионализъм, в неспазване на професионални стандарти, в разпространяване на фалшиви новини неоснователно", каза председателят на СЕМ, цитирана от БТА.

Още: bTV с ключови рокади по върховете, предстоят и още промени (СНИМКИ)

"Без да мога да твърдя, че жалбоподателите нямат основание да се чувстват засегнати, смятам, че жалбата им не би следвало да бъде удовлетворена и подкрепена", каза на свой рд Пролет Велкова, член на регулатора. Според нея основанията, описани от bTV пред четирите медии, са резонни.

Галина Георгиева, член на СЕМ, посочи, че не би могла да се произнесе, без да е видяла анализ на експерти. По нейно предложение е било прието изготвянето на доклад от администрацията на медийния регулатор.

Габриела Наплатанова, член на СЕМ и бивш служител на bTV, си направи отвод. "Аз се запознах с жалбата, но поради факта, че моят семеен кръг присъства в творчеството на някои от подписалите жалбата медии по начин, който не бих коментирала, ще си направя отвод по темата, за да не се изтълкува като проява на реваншизъм това, което бих искала да кажа иначе в професионален план".

Членовете на СЕМ гласуваха и дали да поискат становище от bTV, като предложението бе подкрепено от Соня Момчилова и Галина Георгиева. "Против" гласува Пролет Велкова.

Още: СЕМ с призив към медиите заради ситуацията в Близкия Изток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com