Филиз Хюсменова сигнализира ЕК за студентските заеми за българи и румънци в Англия

27242
Филиз Хюсменова сигнализира ЕК за студентските заеми за българи и румънци в Англия
Снимка: БГНЕС

Българският евродепутат Филиз Хюсменова и Норика Николай, ръководител на румънската делегация в АЛДЕ, изпратиха писмо до еврокомисаря по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. Това съобщиха от офиса на евродепутата. То е реакция на замразяването на студентските кредити за българи и румънци във Великобритания.

Евродепутатите настояват, че отношението и действията на английските власти, и в частност на министър Дейвид Уилетс, са дискриминационни. Те не са съгласни с мотива за „подозрително" увеличение през последните години на румънци и българи, които кандидатстват за кредити. Според тях „по никакъв начин не може да бъде оправдано пълното суспендиране на такива заеми за всички кандидати от двете страни”.

Лондон: Незаконно е да спрем българските имигранти

Британският министър на по имиграционните въпроси Марк Харпър не смята, че Обединеното кралство ще бъде залято от български и румънс...

Цитираните данни, че около 5500 румънци и българи получават плащания, показват, че не са много младите хора, които се възползват от тях. В сравнение с много други националности, които учат в Обединеното кралство, или с местните студенти, получаващи различни държавни помощи, броят им е незначителен – смятат евродепутатите. Те изразяват и силното си опасение, че този случай и начинът, по който се представя, е още едно внушение, че румънците и българите са източник на рискове и проблеми.

Филиз Хюсменова коментира, че приветства политиката на английското правителство за намаляването на таксите за обучение за социално слабите студентите, което се случи тази годината. Според нея, това съдейства за увеличаване на студентите с по-ниски доходи. Отпускането на заеми за обучение или за издръжка е право, предвидено в законодателството на страната, а повечето български студенти действително имат семейни доходи под 25 хил. паунда на година и отговарят на условията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com