Фурор за смилянския фасул на годишна среща в Италия

2596
Фурор за смилянския фасул на годишна среща в Италия
Снимка: Община Смолян

Масово възхищение предизвика смилянският фасул по време на годишната среща на европейската мрежа „Slow Ben's“ в Италия. Тя се проведе от 3-ти до 6-ти декември в италианския град Капанори, регион Тоскана, съобщиха българските представители на движението „Slow Food“.

След като кметът на града Матео Франческони видял мострите от 6-те разновидности на смилянския фасул, обиколил с тях щандовете на местни  фермери, произвеждащи фасул, за да им ги покаже, впечатлен от размера на едрите вариации. Той и представител на общността в Сицилия, произвеждаща фасул върху вулканични почви, който ще домакинства годишната среща на мрежата през 2022-ра, са поканени догодина да посетят ХХ-то юбилейно издание на Празника на смилянския фасул в края на октомври догодина.

Припомняме, че смилянскит боб или смилянският фасул е една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.

 

 

В събитието с представители на Полша, Германия, Латвия, Италия и Холандия участваха двама представители на първия в България президиум на „Slow Food“ - Десислава Димитрова, председател на Slow Food – Balkan, и Илия Годев - представител на Конвивиум "Смилянски фасул". Те се включиха в общото събрание на мрежата на 4-ти декември и в представянето на разнообразните бобови култури в Европа на изложението по време на кооперативния фермерски пазар в Капанори.  

 

 

 „На 5-ти декември се проведе кулинарна надпревара, в рамките на която се приготвиха ястия от отглежданите разновидности фасул в техните територии. Както се пошегувахме с организаторите, Смилян участва извън надпреварата, защото Смилянския фасул, който представяме, ще остави без шанс останалите участници“, коментира Илия Годев.

Със залп на фасулево топче Смилян дава старт на 16-тия си празник

Със залп на фасулево топче най-многолюдното смолянско село Смилян ще даде старт на 16-тия си празник, съобщиха организаторите от местно...

Ястието е разработка на гурме-ресторант „Cosmos“  в София и лабораторията им за ферментирали продукти „SoFerments“, в рамките на дългосрочното партньорство между производители от района на Горното поречие на река Арда (Смилян, Могилица, Арда, Сивино) и ресторанта, чието начало е поставено това лято с подкрепата на Пендара.

 

„Вариацията на смилянски фасул, приготвена от нас, предизвика истинско възхищение заради богатството на текстури, вкусове и визия. Още веднъж огромни благодарности на шеф  Антон Васев и шеф Владислав пенов за доверието да представим ястието, разработено от тях, въпреки че не сме професионални готвачи“, каза Годев.

Той благодари на всички за оказаната подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?
Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Към края на 2023 г. по сметката на Фонда за безопасност на движението по пътищата би трябвало да има налични повече от 423 млн. лв. Това казват експертите...