Галеви обвинени за пране на 35,5 млн. лв.

4983
Галеви обвинени за пране на 35,5 млн. лв.

Специализираната прокуратура обвини Пламен Галев и Ангел Христов за пране на 35,5 млн. лв.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Пламен Бориславов Галев и Ангел Христов Христов като ръководители на организирана престъпна група, създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери.

Като членове на групата до момента са привлечени Методи Любомиров Ковачев и Христинка Георгиева Ангелова, установяват се и други лица, участвали в престъпната структура.

Разследването и проследяването на паричните потоци се провеждат от Специализираната прокуратура, МВР, ДАНС, в тясно сътрудничество с Федералното бюро за разследване на САЩ.

Организираната и ръководена от Галев и Христов група е действала от януари 2003 г. до края на 2010 г. на територията на България (в София и в гр. Дупница) с користна цел - престъпление по чл.321 ал.3 пр.2 и пр.3 т.1 във вр.ал.1 от НК.

От януари 2003 г. до март 2004 г. в София, при условията на продължавано престъпление, Пламен Галев, Ангел Христов и Христинка Ангелова в съучастие като подбудители и помагачи умишлено склонили и улеснили Методи Ковачев (извършител) да преведе суми във валута (щатски долари и евро) извън страната по банков път от сметки на "Катон – Транс" ЕООД в българска банка по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки, с обща левова равностойност 576 779,30 лв., използвайки документи с невярно съдържание - договори за покупка и внос на стоки в страната: - престъпление по чл.250 ал.1 във вр. с чл.20 ал.3 и ал.4 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

От април 2004г. до края на 2010 г. в София, в Дупница и в чужбина Пламен Галев и Ангел Христов в съучастие като подбудители с Христинка Ангелова (подбудител и помагач) умишлено склонили Методи Ковачев (извършител), да извърши множество финансови операции – парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшели и Китай, като е знаел или предполагал, че сумите на обща стойност 35 515 628,40 лв. (тридесет и пет милиона петстотин и петнадесет хиляди шестстотин двадесет и осем лв. и четиридесет ст.) са придобити чрез престъпление. Средствата и имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък: - престъпление по чл.253 ал.5 вр. с ал.3 т.1 пр.2 и т.2, вр. с ал.2 вр. с ал.1 вр. чл.20 ал.3 от НК.

Обвиненията срещу Пламен Галев и Ангел Христов са повдигнати задочно, тъй като до момента са в неизвестност. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на Методи Ковачев е наложена мярка за неотклонение "Подписка", а на Христинка Ангелова – "Парична гаранция" от 5000 лв.

Поради обществения интерес към досъдебното производство, днес от 14,30 ч., ще бъде даден брифинг за журналисти в сградата на ул. "Черковна" 90 в София.

Редактор: Георги Иванов

Интерпол погна Галеви

Имената, снимки и данни на Ангел Христов и Пламен Галев, т.нар. братя Галеви, са публикувани в сайта на Интерпол. Обявените с червена ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com