Главният архитект на София: Създаваме ясна система от стандарти за фасадите на сградите

3367
Главният архитект на София: Създаваме ясна система от стандарти за фасадите на сградите

Идеята е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания, не само към фасадите на сградите, а и към градското обзавеждане и елементите на средата. Хаотичното разпиляване на реклама, поставянето на климатици, на различни типове дограма, различни материали, в момента никъде не е регламентирано.

Това заяви пред журналисти арх. Здравко Здравков – главен архитект на София, след представянето на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Масово засаждат нови дръчета в Столична община

Масовото засаждане на нови дравчета в столицата продължава с пълна сила. Залесяването е част от есенната залесителна кампания, в рамкит...

„Височината е една от темите. Много от въпросите, които са разгледани в законопроекта, са свързани със създаването на ясни правила. Височините, които са определени, са свързани с нормите за противопожарна безопасност, но в същото време и с визуалните коридори към планината. В момента в нормативната уредба има редица ограничения към височините, защото всички зони или почти всички, имат ограничение към кота корниз. Оставени са зони, които просто нямат ограничение и ние в тези зони въвеждаме едни тавани, свързани с гледката към планината”, обясни арх. Здравков.

По думите му с различните градоустройствени инициативи се цели да бъде променен начина на разделяне на града, така че да насочат инвестиции в дадени територии.

„Територията, която се намира на север от бул. „Сливница” е една от най-подценяваните територии от инвеститорите в града. Ако в „Докторската градина” имотите надхвърлят 2000 евро за кв./м., в териториите на север от „Сливница” цената е в пъти по-ниска. В същото време това е една прекрасна локация, близо до центъра”, аргументира се гл. архитект на София.

Не съм против високите сгради, но трябва да има ясни правила за изграждането им, допълни Здравков, цитиран от Фокус.

Експерт от БАН: Новото строителство у нас е сеизмично устойчиво

Новото строителство на територията на София, Пловдив и Варна е достатъчно добре проконтролирано и сеизмично устойчиво. Това каза директ...

„Често ми задават въпроса дали съм против високите сгради. Не съм против. Напротив, в 21 век трябва да имаме високи сгради, но те трябва да функционират 24 часа. Да не умират в 19.00 часа вечерта, а в 07.00 часа да бъдат зареждани с автомобили, както ще се случи със сградите, които се изграждат около площад „Македония”. Това е различно от модерното градоустройство. Трябва да има ясни правила за изграждане на високи сгради, но същевременно те трябва да са прекрасно обезпечени с градски транспорт и да функционират непрекъснато”, подчерта арх. Здравков.

Той обясни, че с този законопроект се дава възможност за високо строителство в две зони, които са разположени след 7-ми километър на бул. „Цариградско шосе”. „Тази територия е обезпечена със станция на метрото, лесни връзки с магистралите и изнасяне с градски транспорт", аргументира се той.

Основните акценти, които бяха представени в законопроекта, са въвеждане на регламенти относно високите сгради, озеленяване, трафик и паркиране, градска среда, жилищни комплекси, намаляване на административната тежест и премахване на съществуващи ограничения, предвиждане издаването на нови подзаконови нормативни актове, както и актуализиране на текстове спрямо действащата нормативна уредба.

По време на представянето главният архитект посочи, че текстовете на законопроекта са съгласувани с катедра „Конституционно право” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и призова общинските съветници да вземат активно участие в дебатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com