Глоба за стикер върху колата след месец

18534
Глоба за стикер върху колата след месец

Още месец колите със застраховка "Автокаско" ще могат да се карат с маркировка и лепенки за валидна полица. От 6 октомври обаче това ще е абсолютно забранено, а шофьорите, които не са свалили обозначителните стикери, ще плащат глоби, предаде Стандарт нюз.

Това предвиждат законите в Кодекса за застраховане, приети миналата година. Тогава депутатите забраниха на застрахователните компании да изискват от собствениците на коли да ги маркират и поставят стикери, удостоверяващи наличието на валидно "Каско".

Българите преработват обикновените си коли в електромобили

Заради скъпите горива и разходи за поддръжка на автомобила изобретателни българи са преработили обикновени коли втора употреба в електр...

За колите, които са в заварено положение и имат стикери обаче, се даде гратисен период до 6 октомври, за да бъдат свалени. След тази дата, ако КАТ спре автомобил с такива лепенки, шофьорът ще отнася глоба от 50 лв., решиха депутатите. За застрахователни компании пък, които продължават да задължават клиентите си по "Каско" да маркират колите, санкцията ще бъде от 30 до 60 хил. лв. Ако компанията бъде хваната повторно със същото нарушение, глобата скача на 120 хил. лв.

Въпреки влязлата вече забрана обаче няколко застрахователи намериха хитър начин да продължат да "дамгосват" колите. Вариантите са най-различни и реално не показват по никакъв начин, че автомобилът има застраховка и в кое дружество е сключена тя. При една от компаниите например новият стикер е на автосервиз. Други лепенки пък призовават за даряване. Въпреки че никъде не пише нищо, свързано със застраховането, хората вече се понаучиха да разпознават коя кола къде е застрахована по новите лепенки.

"Това не е нарушение на нормативната уредба. След като никъде не се упоменава нищо за застраховка или компания, няма юридическо нарушение да се лепят такива стикери и компаниите не могат да бъдат глобени", коментираха юристи.

Редактор: Ая Косарова

Пътна полиция отне 25 шофьорски книжки при спецакция

25 шофьорски книжки бяха иззети при спецакция на пътни полицаи, съобщиха от МВР. Целта на акцията бе отнемане на свидетелства за упра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com