X
 
 

Голямо поскъпване на свинското месо, експерти прогнозират до 50 % ръст на цената

4584 8
photo of Голямо поскъпване на свинското месо, експерти прогнозират до 50 % ръст на цената
Снимка: Getty Images / Guliver
До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока, отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лева - това заяви по bTV експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

"Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината досега и то не само у нас, а в цяла Европа, но ситуацията с африканската чума ще допринесе за още едно поскъпване", каза той.

Колбасите поскъпват - и тенденцията изглежда дългосрочна

От началото на годината досега колбасите в България стават все по-скъпи - цената им се е увеличила с 10-15%, като прогнозите са тенденц...

Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%.

До дефицит от свинско според него обаче едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

По-рано подобно мнение изрази пред БНР изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас Румен Андреев.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари:

„Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано с събития, които се случват в цял свят, а не само в България.

БАБХ забрани продажбата на свинско месо на фермерските пазари

Забранява се предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски ...

Китай като страна, което е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“.

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл:

От началото на заразата досега у нас са евтанизирани над 60 000 свине. До месец бройката им ще надхвърли 100 000. Вноското свинско месо, което се използва предимно за колбаси, вече е поскъпнало с 35%.

Освен това Китай, който е най-големия производител и консуматор на свинско, също е заразен с африканска чума. Там пораженията са върху над 50% от прасетата.

През миналата година в България са произведени 75 160 тона свинско месо, което представлява 3% ръст на годишна база, посочва посочва месечният бюлетин на Центъра на икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Свиневъд се закани да изгори фермата си заради африканската чума

Новото измерение на африканската чума - свиневъдът Желязко Христов, който гледа прасета в Сливенско, се закани да изгори фермата си. Х...

Увеличението на производството се дължи основно на повишеното промишлено производство с 4%, докато в стопанствата има намаление с 13,6%.

Цените на едро на свинско месо вече започнаха да се покачват, а очакванията са тенденцията да продължи и през следващите месеци, се отбелязва в бюлетина.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Слона от Орландо 4 Слона от Орландо преди 2 месеца Профил на трол?
  Целите на активното мероприятие са почти изпълнени. На едрия промишлен свиневъден сектор (разбирайте капитал) му се стори, че 10 лв. за кг. свинско по магазините е прекалено малко, и реши да рзчисти конкуренцията в лицето на дребните стопани, отглеждащи десетилетия и поколения наред животни в двора си. Бяха пожертвани и няколко свинеферми, ей така, може би за цвят, а може и щото не си плащат на хо виж още ›› рата от точния цвят. С тези усилия на държавния апарат в защита на едрия капитал скоро ще можем да се похвалим с това, че бързите темпове на капиталистическо развитие дотолкова са повишили жизнения ни стандарт, че ето, виждате ли, българинът се е замогнал и не му се свиди да си купува 2 кг.свинско месо на цената на 1 чифт дънки. Да ни е честито, братя! Да живее българския капитализъм!
 • съвестен гражданин докладва 3 съвестен гражданин докладва преди 2 месеца Профил на трол?
  БАБХ къде спите?Във форума на сайта актуално.ком има 2 болни от африканска чума СОРОСОИДНИ свине.Евтаназирайте ги докато е време!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Да живеят пескетарианците. Те нямат такива драми.
 • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 2 месеца Профил на трол?
  СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА.СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА.ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.