Свиневъд се закани да изгори фермата си заради африканската чума

7771
Свиневъд се закани да изгори фермата си заради африканската чума
Снимка: iStock/Guliver

Новото измерение на африканската чума - свиневъдът Желязко Христов, който гледа прасета в Сливенско, се закани да изгори фермата си.

Христов е категоричен, че се занимава с този бизнес от 1993 година и никога не е търсил държавни или европейски субсидии – винаги е разчитал на биологични храни и се е старал да гледа "щастливи прасета". Това е основен поминък за семейството на Христов, който гледа и други животни, освен прасета – например пилета. Във фермата има около 2000 прасета. Стопанството е сертифицирано, производителят е регистриран.

Стопаните, заклали превантивно прасетата си, ще получат обещаните 300 лева, увериха от БАБХ

Хората, които са заклали превантивно домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева, за да дезинфекцират стопанс...

"Ще ги изгоря, ще ги запаля, оттук животно няма да излезе", закани се Христов пред Нова телевизия, който е категоричен, че няма да почва от нулата, за да се развива пак още 30 години. "Това ми е целият живот", добави фермерът, който се заканва и да емигрира, ако държавата му отнеме поминъка.

Междувременно в Сливенско продължават с протестите срещу мерките на държавата за африканската чума. Основното искане е оставката на директора на БАБХ Дамян Илиев, а второто искане е да се спре избиването на животни, защото няма зараза от африканска чума. "Искаме оставката на това правителство, защото то е неспособно да се справи", обобщиха хората, като подчертаха, че политиката е всичко, което е свързано с живота на хората и клеймото "политически протест" е неадекватно. А усещането на хората, изразено пред bTV, е, че никой не обяснява нищо. Те се заканват, че преминават в безсрочно гражданско неподчинение.

Същевременно Хюсеин Хюсеин, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите, подчерта дебело, че протестиращите трябва да си отговорят на въпроса защо всъщност протестират. Той отрече, че индустриалните свиневъди искат да унищожат другите производители и призова за обединение, защото чумата вече е пандемия.

На директен въпрос трябва ли да бъдат избити домашните прасета в радиус от 20 километра от свинекомплексите, Хюсеин отвърна, че не казват това, обаче трябвало да се вземат мерки да не се допусне чумата. "Не унищожени, а прасетата да се изколят, защото горивото на вируса е биологичният материал", призова Хюсеин. Целта била сега да се спре първата вълна на вируса.

Що се отнася до евентуален внос на свинско заради недостиг на българския пазар, отговорът беше, че това е спекулация към момента и ако сега вирусът бъде спрян, няма да има проблеми. "Ще осигурим малки прасета за нерегистрираните стопани, но само ако бъдат изпълнени регламентираните условия за отглеждане", обеща Хюсеин.

Трети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол

Близо 40 души са нощували на пътя Сливен-Ямбол край с. Крушаре в знак на протест срещу взетите мерки за ограничаване на африканската чу...

Експертно мнение

Ситуацията е безпрецедентна, подчерта проф. Христо Найденски, който е и ветеринарен лекар. Той предупреди, че се налагат много сериозни мерки. Професорът каза и, че ако някое животно преболедува и оцелее, то остава вирусоносител и може да зарази други животни. По думите му, България няколко години ще страда заради африканската чума.

Проф. Найденски разкри и, че е нямало данни за движението на чумата, които да помогнат на България да се подготви по-добре, въпреки че се е знаело, че африканската чума се превръща не просто в европейски, но и в световен проблем. Професорът предупреди, че заразата може да се разпространява чрез мухи и предупреди, че при най-лошия вариант свиневъдството ще трябва да се възстановява в продължение на години и то след като вирусът е в България, т.е. не е изчистен.

По темата с цената на свинското, Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите каза, че имало "отлив" от търсенето на свинското месо, но в ЕС свинското поскъпнало средно с 35%. Той заяви, че до края на годината свинското може да стане по-скъпо с още 10-15%. Спрямо началото на тази година в края ѝ цената може да е около 50% по-висока т.е. около 7,50 лева на килограм. Същевременно обаче Вътев не можа да каже колко е намаляло потреблението, като накрая все пак обяви, че има спад с 5%. Българинът обаче яде най-много свинско спрямо всички други видове меса.

От днес, 5 август, служителите на БАБХ започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем. Ако собствениците не са спазили предписанията, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните. Очаква се да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

Ще ни скара ли Борисов с Румъния?

Изказването на Бойко Борисов, че африканската чума е била докарана в България от румънски туристи, може да предизвика скандал между две...

До момента у нас са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика