Готов е законът за историческите столици на България

962
Готов е законът за историческите столици на България

Проектозаконът за историческите столици Велико Търново, Плиска и Преслав вече е готов и даден за обсъждане в Националното сдружение на общините.

Това съобщи депутатът от Великотърновска област и зам.-председател на парламента Иван Иванов, който заедно с колегата си от Реформаторския блок Димитър Делчев са изготвили закона.

Текстът е предаден за коментар и на всички народни представители от региона с цел сформиране на местно лоби, уточни Иванов.

Пловдив получи приз "Балканска столица на туризма"

Пловдив бе отличен официално за Балканска столица на културата. Призът от тазгодишните Балкански награди за туристическа индустрия бе в...

В началото на следващия месец във Велико Търново проектозаконът, който дава специален статут на старите български столици, ще бъде предмет на обществено обсъждане, а след началото на септемврийската сесия на парламента, той ще бъде входиран в деловодството на Народното събрание.

Целта на закона е опазването на историческите столици, подходящата им интеграция в съвременните туристически маршрути чрез създаване на условия за цялостна ландшафтна защита. Чрез него се гарантира устойчивото развитие на териториите за опазване на недвижимото културно наследство и ползването му в интерес на цялото общество, както и ефективното управление на селищата с участието на местната общност при отчитане на националния интерес, предаде Дарик.

Според вносителите, при осъществяването на тези дейности ще се прилагат принципите за хармоничност в планирането на териториите на културното наследство и обособяване на единен ландшафт, особена защита и популяризиране на културното наследство, балансирано съвместно финансиране на регионалното развитие с ресурси от държавни, общински, частни и международни финансови институции.

Освен това се гарантира съгласуване на политиката по опазване на културното наследство с цялостната политика на централно и местно равнище, координация между държавна власт и местно управление на всички процеси по планиране, програмиране, проектиране и строителство, реализация на проекти, наблюдение и оценка на развитието на територията чрез специализирани структурни звена, както и публичност и прозрачност на всички решения по опазване на културното наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com