Готови са 17 километра от магистрала "Европа"

8187
Готови са 17 километра от магистрала "Европа"
Снимка: БГНЕС

За първи път от години участък от магистрала, който е около една трета от цялата, се пуска за движение без тържествено рязане на лента. 17-те километра от магистрала “Европа” между Драгоман и Сливница са напълно готови и от вчера движението по тях е пуснато, пише 24 часа.

Ограничението на скоростта там засега е 110 км в час за леките автомобили и 90 за камионите, тъй като пътят няма още акт 16. Когато бъде издаден, ограничението за леките коли ще е 140 км в час.

Започна строителство на нов участък от магистралата за Сърбия - с уникално екосъоръжение

Стартира строежът на нова отсечка от бъдещата автомагистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Драгроман  - 14,5 километра. Стойнос...

Отсечката, която е почти изцяло в равнинен терен, но има доста съоръжения, бе изградена от ГБС половин година предсрочно. Договорът, подписан преди 2 години, бе за малко над 117 млн. лв., като финансирането е от бюджета. Строителният надзор е на сдружение с водещ партньор “План Инвест Пловдив” ЕООД. Отсечката минава в близост до прочутото Алдомировско блато, което е защитена местност и е любимо място за риболов на софиянци. За опазване на биоразнообразието в района са направени пътеки за влечуги, които ще преминават през специално изградени за тази цел проходи под магистралата. Поставени са шумозаглушителни стени и мрежи за птици, а за водите, които се оттичат от магистралата, са поставени каломаслоуловители, за да не замърсяват водите на блатото.

Доскоро движението по тази отсечка ставаше само по едно от платната, което всъщност беше старото платно на двупосочния път от столицата до Калотина. При модернизацията бе изградено още едно, а старото бе увеличено до габаритите на магистрала. По новия участък на магистралата са изградени два големи пътни възела, които са с енергоефективно осветление, като броят на всички големи съоръжения е 11 - 5 подлеза, 5 надлеза, мост над река Сливнишка, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране. Новата отсечка е на практика по средата на бъдещата магистрала. 15-те километра от Драгоман до Калотина почнаха да се правят през февруари от консорциум около “Щрабаг” и ще бъдат готови в началото на 2022 г. Тази отсечка се намира в полупланински терен и е малко по-скъпа - 165 млн. лв., като парите за нея се осигуряват от Механизма за свързана Европа и бюджета. За участъка между Сливница и столицата, който ще е по изцяло ново трасе, все още се изготвя технически проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com