Готвят връщане на стария формат на ръководството на Сметната палата

13319
Готвят връщане на стария формат на ръководството на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Представителите на управляващата коалиция между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ в парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха на първо четене промени в Закона за Сметната палата.  С тях на практика се отменя законът, който бе приет от 42-рото Народно събрание.

Новият документ колективното начало, въведено от кабинета "Орешарски" и отново превръща органа в тричленен. Към момента Сметната палата е деветчленна с един председател, докато с поправките предложени от управляващата коалиция одитният орган ще бъде изграден от председател и двама зам.-председатели, информира БГНЕС. 

Парламентът едва успя да започне темата за вота на недоверие, ясна е новата Сметна палата

Вотът на недоверие дълго време не можа да се превърне в тема от дневния ред на Народното събрание. Вместо това продължиха карамолите от...

Според вносителите целта е "да бъде възстановен моделът на върховна одитна институция, установен с приетия през декември 2010 г. закон". Това възстановяване ще позволи смяна на ръководството на върховния одитор, макар по закон мандатът на членовете да е 7 години. Не за първи Народното събрание изменя закона и преодолява продължителността на мандатите.

На заседанието на комисията присъства и сегашният председател на Сметната палата Лидия Руменова. Тя застана начело на одитния орган на 30 април 2014 година, като с гласуването на сега действащия закон тогава бе отстранен проф. Валери Димитров.

Пред народните представители Руменова обяви, че поддържа колегиалния модел на органа, докато гласуваният днес на първо четене законопроект на новите управляващи не дава надежди за подобно нещо.

Междувременно стана ясно, че иправляващите подготвят смяната на ръководството на Сметната палата. Целта е да бъдат отстранени назначенията на БСП и ДПС от предишния мандат, включително и председателят Лидия Руменова. Така ще бъде върнат старият модел на управление на институцията от края на 2010 г., приет от парламента от времето на първия кабинет на Бойко Борисов.

Миков се загрижи за държавата и авторитета ѝ покрай Сметната палата

Кое дава гаранция, че следващото Народно събрание, което е на прага, ще бъде по-легитимно? Това попита от парламентарната трибуна пред...

Затова и ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ са внесли поправки в Закона за сметната палата, с които се връща броят на ръководните кадри - един председател и двама негови заместници, информира Дневник.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com