"Гранична полиция": На границата с Турция разчитаме на живата сила, не на оградата

2459
"Гранична полиция": На границата с Турция разчитаме на живата сила, не на оградата
Снимка: МВР

Състоянието на оградата по българо-турската граница не е добро и МВР разчита не на нея, а на живата сила. Това каза директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова в интервю за БНР.

"Границата ни я пазят хората, а не оградата, за съжаление", заяви тя. В момента военнослужещи са започнали да възстановяват компрометираните участъци на оградата, но "мигрантите се опитват всячески да преодолеят тази ограда". Има назначени монтьори на щат, които ще се занимават само със съоръжението, но то "не е в добро състояние, служи само да ги възпира", подчерта Димитрова.

Демерджиев: ЕК трябва да подпомогне на България и Гърция в опазването на границите

Ролята на Европейската комисия трябва да бъде много по-активна и да подкрепя България и Гъеция в опазване на границите на ЕС. Това заяв...

"Ситуацията на българо-турската граница е тежка. Безпрецедентният натиск е отчетен във всички европейски държави. Към настоящия момент натискът намалява, но не изчезва и никога няма да изчезне. Този процес на организиран трафик започва от Турция, минава през транзитни страни като нашата и завършва в Западна Европа. Основно организаторите пребивават в Турция и в страни от Западна Европа. Борбата с незаконната миграция е всекидневна, денонощна", допълни още Димитрова.

Преди няколко дни тя и главният секретар на МВР Петър Тодоров направиха инспекция на възпиращото съоръжение край Елхово, но само за да установят, че то не е достатъчно ефективно.

Сега Росица Димитрова каза, че се провежда мащабна акция срещу трафика на мигранти от Турция към Европа. „Това е операция, която не е стихийна, не е само във вчерашния ден“, заяви тя.

ОЩЕ: Акция "Хавала": МВР провежда мащабна операция срещу нелегалния трафик на мигранти

Български граждани са използвани най-вече за шофьори на нелегалните мигранти. Те се набирали чрез завоалирани обяви в интернет, а като шофьори се включвали още украинци, сърби и румънци, допълни Димитрова.

За година е спряно проникването на над 160 хиляди души през границата

За 2022 г. е осуетено проникването на над 160 хиляди души през границата. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на въ...

Директорът на "Гранична полиция" разкри, че за изминалата година в топ 4 на страните, от които у нас влизат нелегалните мигранти, са били Афганистан, Сирия, Ирак и Мароко. "Профилът на мигрантите от Афганистан, Сирия и Мароко е в повечето случаи на млади мъже, включително непълнолетни. От Сирия все още продължават да се опитват да преминат семейства с жени и деца", каза тя.

Съвместната работа с "Фронтекс" продължава, като средномесечният брой на техните служители на българо-турската граница е 92-ма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com