Възпиращото съоръжение на границата край Елхово всъщност не спира никого, установи МВР

3446
Възпиращото съоръжение на границата край Елхово всъщност не спира никого, установи МВР
Снимка: МВР

Главният секретар на МВР Петър Тодоров установи днес на оглед край Елхово, че възпиращото съоръжение по българо-турската граница, което трябва да блокира незаконното преминаване, не е достатъчно ефективно.

Служителите на „Гранична полиция“, МВР, жандармерията и военнослужещите, заедно с техниката, охраняват българската граница в тази ѝ част. "Възпиращото съоръжение само ги подпомага, но то много лесно се преодолява. Ето защо непрекъснато работим по неговото възстановяване", каза главен комисар Тодоров, цитиран от пресцентъра на МВР.

"До края на миналата година съоръжението се поддържаше от колегите от армията, които извършиха огромни по обем ремонтни дейности. Сега на щат в „Гранична полиция“ са назначени служители, извън тези с полицейски правомощия, които поемат тези дейности", съобщи още той.

За година е спряно проникването на над 160 хиляди души през границата

За 2022 г. е осуетено проникването на над 160 хиляди души през границата. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на въ...

Точно там в началото на ноември бе прострелян и убит граничният полицай Петър Бъчваров. Изстрелът е дошъл от турска страна, през загражденията. ОЩЕ: След проведен експеримент: Разкриха как точно е бил убит граничният полицай

За да бъде защитата на границата ефективна, е необходим комплекс от мерки - както присъствие на служители, така и набор от техника като сензорни линии, видеонаблюдение и термокамери, заяви главният секретар на МВР. "За съжаление, не всички са в добро състояние. Полагаме огромни усилия за тяхното надграждане и реновирането им. Стартирали са проекти за покриване на участъците, които не са обезпечени технически. Това са най-тежките като терен километри. Процедурите са в напреднала фаза", допълни той.

"Нашите усилия ще бъдат насочени към бързо изготвяне на спецификациите и провеждане на обществените поръчки", отбеляза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ - главен комисар Росица Димитрова. "Всичко, за което работим и се стараем да осигурим, е в полза и в помощ на нашите колеги. Тук хората работят при наистина много трудни условия, изискват се специални компетентности и умения. Така че инвестицията за осигуряване на капацитет на служителите на "Гранична полиция" е приоритет за ръководството на МВР.

Иван Шишков: Оградата по турската граница е изградена като временно съоръжение

Оградата на границата с Турция е одобрена като временно възпрепятстващо съоръжение. Административно е одобрена като съоръжение, за коет...

Според нея охраняващите границата се справят много добре на оперативно ниво. "Факт е, че работим денонощно и изпълняваме задълженията си. Факт е, че миграционният натиск е висок. Това е отчетено и от Европейската служба за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС). На фона на този невероятен мигрантски натиск, на който е подложена Европа, нашите служители са предотвратили незаконното преминаване на около 164 000 лица през изминалата година. Тяхната работа е изключително професионална", заяви директорът на „Гранична полиция“.

В инспекцията на съоръжението участва и командирът на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк подполковник Петко Петков.

Припомняме, че проблемите с границата ни бяха показани в две мащабни разследвания на осем медии, включително международни. От Human Rights Watch пък установиха в годишния си доклад, че България отблъсква незаконно мигранти по границите и оказва насилие.

Снимки: МВР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество