Грипът идва през ноември

19405
Грипът идва през ноември
Снимка: БГНЕС

Очакваме първите случаи на заразени с грип да се появят у нас още през ноември. По Коледа и Нова година заболеваемостта постепенно ще се покачва, а пикът на епидемията ще е в края на януари догодина.

Това съобщи за "Преса" държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му заразата ще пристигне у нас от Запад. "Обикновено болестта тръгва първо от Англия, Ирландия и Швеция, минава през Португалия и Испания и чак тогава идва в България", обясни пътя на инфекцията той.

Тази зима ще ни атакуват три щама. Най-опасен ще е поз­натият вече свински грип. "Въпреки че върлува от 2009 г. и би трябвало да сме си изградили обществен имунитет, "Калифорния" успява да пробие тази защита и всеки път да разболява много хора. Характерното е, че този щам засяга предимно децата, младите хора, по-пълните и бременните. "Очакваме много пневмонии и тежки респираторни проблеми, и то при иначе напълно здрави хора", уточни д-р Кунчев. По думите му има опасност дори от смъртни случаи. "И тук не говорим за възрастни и хронично болни, а подчертавам - за млади и здрави хора. Най-тежко ще бъде за бременните", посочи епидемиологът.

Другите два щама, които се очаква да ни разболяват, са "Тексас" и "Масачузетс". Те ще мъчат повече българите над 65 години. "При тях усложненията няма да са по-малко, но ще се случват най-вече при хора със слаба имунна система и други придружаващи заболявания", каза още д-р Кунчев.

Който и тип грип да преобладава, болестта ще ни прикове на леглото поне за седмица. Човек се чувства много отпаднал, вдига висока температура, а болките в мускулите и главата са изключително силни. Той не започва с хрема, драскане в гърлото и леко неразположение, а с втрисане и чувство на разбитост. Грипните вируси интоксикират целия организъм, затова не се опитвайте да карате болестта накрак. Това не е израз на героизъм и устойчивост, а на сериозно неглижиране на здравето с непредвидими последици, съветват лекарите. И докато хремата не се лекува, за грипа от доста време са създадени специални препарати, които блокират размножаването на вирусите, скъсяват периода на боледуване, облекчават оплакванията и значително намаляват опасността от усложнения. Решаващо обаче е ранното начало на специфичната терапия още от първите часове след втрисането и най-късно до 48 часа след това.

Най-често при грип възникват пневмонии и възпаления на ушите, както и ангини. Влошаване на състоянието след първоначално подобрение, нови пикове на температурата, кашлица с жълто-зеленикави секрети и задух, болки в гърдите изискват лекарска консултация и евентуално рентгенова снимка, обясни д-р Кунчев. Спешно потърсете медицинска помощ при упорита аритмия в хода на грипа, задух в покой, замъгляване на съзнанието, засилващо се главоболие и непоносимост към светлина, както и при внезапно силно повръщане. Това може да са признаци на миокардит или менингит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com