X
 
 

Хакнатата база данни от НАП вече тече свободно в хакерски общности по цял свят

14112 3
Хакнатата база данни от НАП вече тече свободно в хакерски общности по цял свят
Снимка: iStock/Guliver
Базата данни на Националната агенция за приходите, която изтече в интернет, се споделя свободно в хакерски уебсайтове. Това твърди онлайн изданието Zero Daily News, позовавайки се на свои източници от разузнавателни общности, предаде "Фокус". 

Линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакера и търговеца на данни с псевдоним Instakilla. Смята се, че той действа извън пределите на България. От ZDNet са получили достъп до базата данни и потвърдили нейната автентичност. Тя е същата като изпратената на българските медии през уикенда.

Базата данни съдържа 57 папки, а общият ѝ обем възлиза на 10,7GB. Тя включва лични и финансови данни, включително персонална идентификационна информация, данъчна информация, чиито източници са НАП и други правителствени организации.

Instakilla, т.е. търговецът на данни споделил базата данни публично, отказва да коментира. Това лице е споделяло данни от години. В миналото то е предлагало данни, принадлежащи на гейминг форуми, както и хиляди селфита на българи, показващи личните си карти на камерата с цел идентификация.

Остаряла версия на сайта на Instakilla, която преди години е била използвана за продажба на кокаин, е била обвързана с профил на българин в социалната мрежа Facebook, но не е ясно дали това e Instakilla.

Припомняме, че НАП съобщи и на своя уебсайт, че хакерът е получил достъп до не повече от 3% от данните на агенцията, и че атаката се е случила преди около 20 дни, а не преди години.

А за това какво прави НАП в момента по повод изтеклите ЕГН-та може да прочетете ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално