X
 
 

НАП: 5 млн. ЕГН-та са изтекли при хакването, разработваме приложение за проверка

12951 12
photo of НАП: 5 млн. ЕГН-та са изтекли при хакването, разработваме приложение за проверка
Снимка: БГНЕС
Не съм човекът, който може да прецени дали заподозреният е виновен. Това ще кажа съдът. Това заяви в ефира на Нова телевзия говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Най-важният въпрос, който можем да задаем сега е, е какво могат да направят хората, коитоподозират, че личните им данни са изтекли. В момента правим приложение за сайта на НАП. На него всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено. Вероятно ще го пуснем до няколко дни", обясни той.

Спокойно - ще платим пак, че ни откраднаха данните от НАП

Досега не съм видял нито една държавна институция, която да е направила одит на IT системите си. Това заяви в ефира на БНТ председателя...

"В момента такива приложения циркулират, създадени от частни лица, няма никаква гаранция, че ако човек си изпише там ЕГН-то, това няма да доведе до нищо лошо. Приложението, което ние разработваме съпоставя не само изтеклата информация, но и съпоставя изтеклата информация с това, което действително е изтекло от сървърите на НАП. Няма гаранция, че изтеклите неща не са манипулирани или изтрити. Става въпрос за около 5 млн. граждански номера, 4 млн. са на живи хора".

Нашият ангажимент е да уведомим клиентите си дали да били обект на нарушаване на права и каква информация е изтекла за тях, каза още Бъчваров.

Той обясни, че тази хардуерна структура на НАП не е критична инфраструктура и е нормално да е така, защото критична инфраструктура по закон са неща, които имат пряко отношение към живота и здравето на хората.

Припомняме, че вчера (18 юли) Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение "Подписка" на Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, и го освободи от ареста, съобщи БНТ. Мотивите за налагане на най-леката мярка за неотклонение на 20-годишния мъж са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

Според Михаил Константинов не е прониквано в архива на НАП

"Проникнато е в един от сървърите на НАП, където е имало най-различни работни файлове на служители. Това не е архив. В архива, за който...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Колко дена ще го пишете това приложение,а?
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Как може едно ЕГН да е защита срещу крадене на имоти и фирми? Ами Агенцията по вписванията да осигури по една парола на всяко лице. Тогава и нотариус няма да може да ти открадне имота или фирмата.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ооо...я стига се подпичквайте с хората!!!Цялото ръководство на НАП барабар с говорителя да си подават оставките!!!
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ооо...я стига се подпичквайте с хората!!!Цялото ръководство на НАП барабар с говорителя да си подават оставките!!!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  "Той обясни, че тази хардуерна структура на НАП не е критична инфраструктура и е нормално да е така, защото критична инфраструктура по закон са неща, които имат пряко отношение към живота и здравето на хората." Иди0т.
 • Какви мерки да вземаме ние ? 5 Какви мерки да вземаме ние ? преди 4 месеца Профил на трол?
  На 1-о място , смяна на паролите , например интернет банкиране , електронна поща , профилите в социалните мрежи , друго.
 • 4 милиона ЕГН-та , не е малко 5.1 4 милиона ЕГН-та , не е малко преди 4 месеца Профил на трол?
  тоест целият информационен блок ? Предвид нашата демография това е възможно , да или не ? Утре ще имаме по улиците автономни коли , карани от клауд-сървери . Тогава такива пробиви ще имат съвсем други последици . Какво ни потрябва не е само повече чувствителност към тези информационни системи , каквото на 1-о място потрябва е обучение , как да боравим с данните . Тоест , ние експериментираме с тез виж още ›› и компютерие докато нещо много лошо се случи . Видяхме при авария в Чернобил какви неща са възможни . Учудващо че самата софтьерна индустрия не прилага по-високи стандарти за достъп и авторизация в интегрални схеми .Има тези неща , готови са , но не се внедряват . По каква причина ? Ама погледнете какво са направили в фейсбук и Кембридж Аналитикс . Те даже нарочно разбиха всякаква защита . С каква цел ? Да ни манипулират мащабно . Фейсбук сега е глобен с 5 милиарда , каквото за фейсбук е един месечен приход от дейността си ...
  : 0 !
 • В НАП както и други такива 5.2 В НАП както и други такива преди 4 месеца Профил на трол?
  структури би трябвало да се попитат дали модел аутсурсинг е подходящ щом става въпрос за проверка на вътрешната сигурност на системите им . Това си е така , дали хареса или не , без значение . Но аутсурсинг се смята като по ефикасен , тоест въпрос на изграждане на собствен състав или не .
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Маймуняка ли ще се произнася за хакването - немало е хакване бЕЕЕ ...
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Разработваме приложение чрез което да разберете дали са ви хакнали данните, и ако случайно не са ви ги хакнали, да можем да ви ги хакнем ние.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  НАП са една сбирщина от некадърни , които за нищо не стават освен за изнудване на хората ! А иначе нищо не е "изтекло", това го твърди и човекът маймуна Константиноф .
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  НАП са една сбирщина от некадърни , които за нищо не стават освен за изнудване на хората ! А иначе нищо не е "изтекло", това го твърди и човекът маймуна Константиноф .
Нагоре