Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерски съвет с важно искане (СНИМКИ)

4571
Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерски съвет с важно искане (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерски съвет във вторник. Те настояват в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да влезе Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Когато протестиращите се събраха, един от инициаторите на акцията - Павлина Григорова, коментира, че няма "политическо обяздване" на протеста, съобщи БТА. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на ТЕЛК.

Помощите за 670 хил. души с увреждания се увеличават от Нова година

Месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания ще се увеличи с 22% от 1 януари 2023 г. Ръстът е резултат от повишаван...

Протестиращите вдигнаха плакати с надписи "Присъда ли е експертното решение на ТЕЛК?" и "Незабавно обнародване на НМЕ".

От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти, коментира Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

Протестът беше организиран от Сдружение за гарантиране правата на хората с увреждане "Достойнство". Сред основните искания са: достъп до лечение - в казусите на редките болести да се търси алтернатива в други държави, зависимостта от дарителски кампании да бъде избегната; незабавно въвеждане на правото на пациентите да избират заедно с лекуващите си лекари собствената терапия; НЗОК да преразгледа финансирането на терапии и лечение по нуждите на пациентите и определените заболявания; незабавна промяна по работата с доставките на медикаменти и планирания внос; достъп до нови методи на лечение; образната диагностика да влезе в доболничната помощ.

Над 135 хил. безплатни винетки за хора с увреждания изтичат до март 2023 г.

В първите три месеца на 2023 г. изтича валидността на 135 614 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на х...

"Хората, освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова наредба. Незабавно обнародване на НМЕ във формата, която беше гласувана на Националния съвет на ХУ. Автоматично служебно обработване на документацията на хората, изпаднали от системата поради действащата към момента наредба", настояват още протестиращите.

Те искат придобилите право на чужда помощ да не я губят в интервалите от комисия до комисия, личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея, да няма спиране на социалния минимум във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. Искат и подсигуряване на добро възнаграждение на лекарите, работещи в комисиите на ТЕЛК, и обновяване на екипите със специалисти. Хора с увреждания от детска възраст, освидетелствани веднъж, да не бъдат обвързвани с минимален трудов стаж, за да получават обезщетение - пенсия по инвалидност, настояват още протестиращите.

В крайна сметка служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Тома Томов излезе пред хората с увреждания. Той се обърна към медиите, а в същото време протестиращите викаха по негов адрес: "Обърнете се към нас, хората!".

"Промените са предложени още миналата година, обсъдени са от експерти, предложени са на Националния съвет на хората с увреждания, където са приети, както и на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Има постъпили много предложения, максимално бързо ще бъдат обработени и, хипотетично, в края на този месец или в началото на другия ще бъдат предложени. Има чисто технологично време, което трябва да бъде спазено", каза Томов, предизвиквайки още по-голямо недоволство сред протестиращите.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество