Хората в Берковица: За наводнението е виновна безразборната сеч

25137
Хората в Берковица: За наводнението е виновна безразборната сеч
Снимка: БГНЕС

"Има причини да се случи това, може би тази безразборна сеч нагоре по горите. Не можем да си обясним откъде дойде тази вода". Това разказа 54-годишният Петър от Берковица, който днес цял ден се опитва да почисти дома си, който е във вода и кал, предаде БГНЕС.

От момента, в който е спрял дъждът, Петър и семейството му се опитват да почистят калта от двора и от мазето си. Вчера семейството се прибрало от почивка в Турция, но бързо забравили хубавото, защото в Берковица им предстояло лошо. Не са очаквали подобно чудо и дори в ранния следобед все още през сълзи разказаха, че са преживели нещо страшно. Къщата на семейството е близо до реката, но все пак една улица ги дели от нея. Водата все пак успява да достигне до тях и пълни мазето и двора с кал.

Металните ограждания на намиращия се наблизо мост са разрушени, а и голямата част от брега покрай реката е отнесена. Петър все още не може да си обясни как се е случило всичко. "Колко да е валяло, че да дойде тази вода", пита мъжът и си спомня, че наводнения е имало и преди, но такова чудо, с толкова много вода по улиците, никога не е виждал. Виждайки водата семейството се изплашило и първоначално не мислело за имуществото, а че е важно те да са здрави.

Всичко стана за около един час, разказа и Пепа, която е на 65 години, но и тя не си спомни да е виждала подобно нещо досега, нито е очаквала такова чудо. "Това е нещо страшно", сподели жената. Не знае каква е причината, но изброи възможностите – обилни дъждове, непочистено корито. "Едно е сигурно – някои хора не са си свършили работата. Ужасно е", каза тя и също е категорична, че никога тя и близките й не са преживявали подобно нещо. По думите й, коритото на реката е било чистено.

Към 15:00 часа заместник-кметът на Берковица Радослав Найденов разказа, че по първоначални данни около 100 домакинства са засегнати от наводненията. Частично разрушени са три къщи. Освен наполовина падналата къща, други две са с разрушени пристройки. Евакуирани са били две семейства, които обаче не поискали да се настанят там, където им е предложила общината, а отишли при близки.

Бедственото положение най-вероятно ще остане в сила и утре, защото местната управа има притеснения от подновяване на валежите. Ситуацията се следи денонощно.

Всичко случило се в Берковица е заради бързо покачилото се ниво на реката, според зам.-кмета. Той смята, че всичко е станало за 40-50 минути вследствие на дъждовете. "Ние нямаме водосбори и водоизточници над града, като язовири и микроязовири, така че за нас обяснението е дъждът", каза той.

Бедственото положение бе обявено в Берковица заради проливния дъжд и придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки, една къща бе срутена. Остава бедствено положението и в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда. Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод. Тежко положението заради поройни дъждове и в Севлиевско, Силистра, Бургас, Пловдивско, Монтанско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com