Хормонът на стреса реактивира раковите клетки, установиха учени

4774
Хормонът на стреса реактивира раковите клетки, установиха учени
Снимка: iStock/Guliver

Учени откриха, че норепинефринът – хормон, който се отделя при стресови ситуации, реактивира раковите клетки. Това може да предизвика опасен рецидив при онкологични заболявания, пише в публикувания в списание „Science Translational Medicine“ материал.

Повторната поява на тумори е една от основните причини за смърт на пациенти с рак. Известно е, че често рецидивът се появява, когато спящите туморни клетки, които са се разпространили в ранните стадии на рак, но са били потиснати, станат отново активни. Досега учените не знаеха какво предизвиква раковите клетки да се събудят отново.

20 малки съвета, които ще ви помогнат да намалите стреса в живота си - част 2

Множество задачи, напрежение на работното място, никакво време и малко сън. Всички тези неща могат да доведат до много стрес, напрежени...

Учени от САЩ, Герминя и Русия под ръководството на Микела Перего от института Вистар във Филаделфия предполагат, че имунните клетки – неутрофили, както и определени хормони като норепинефрин и кортизол, способстват за повторната поява на тумори години след като ракът е бил излекуван с помощта на химиотералия или хирургическа интервенция.

Лабораторните опити потвърждават, че хормонът на стреса норепинефрин реактивира спящите клетки на рака на белите дробове и яйчниците при мишките.

Нивото на норепинефрин се повишава рязко при стресови състояния, шок, травми, безпокойство, страх и нервно напрежение. Дори при рязко издигане от стола само за минута съдържанието на хормона в човешката кръвна плазма се увеличава няколко пъти.

Учените установили, че при стрес, предизвикан от обездвижване, при мишките нивата на норепинефрин се повишават, което кара неутрофилите да отделят възпалителните протеини S100A8 / A9 и миелопероксидаза. Това води до натрупване на окислени липиди.

20 малки съвета, с които да намалите стреса - част 1

Животът днес е необичаен. Всеки ден се сблъскваме с нови и нови предизвикателства, които застрашават спокойното ни съществуване. Това, ...

Веднъж освободени от неутрофилите липиди активират растежния фактор на фибробластите в раковите клетки, което „събужда“ туморните клетки и те започват да образуват нови тумори.

Изследвани проби от 80 пациенти, чийто белодробен тумор е бил отстранен хирургически, показали, че тези с по-високи концентрации на S100A8 / A9 са по-склонни да развият рак в рамките на 33 месеца след операцията. Колкото по-високо е било нивото на S100A8 / A9 в кръвта на пациентите, толкова по-бързо е настъпил рецидивът.

Авторите предполагат, че използването на одобрени лекарства, известни като бета-блокери, насочени към хормоните на стреса, ще помогне да се предотврати повторното появяване на тумори. Опитите показали, че при мишки, получили експериментален бета-блокер, раковите клетки остават неактивни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com