Христо Иванов иска прокуратурата да провери фонда за влоговете заради неизгодна сделка с Пеевски

3170
Христо Иванов иска прокуратурата да провери фонда за влоговете заради неизгодна сделка с Пеевски
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов е подал сигнали в Софийската градска прокуратура и в Сметната във връзка за начина на кредитиране и придобиването на печатница "ИПК Родина 1", по-известна като печатницата на Делян Пеевски до Летище София. Това обявиха от обединението в съобщение до медиите.

В сигнала се предоставят данни, от които може да се предположи, че Фондът за гарантиране на влоговете не е действал в обществен интерес при публичната продан на активите на занижена цена и с подсигурена липса на интерес.

Христо Иванов: Ердоган публично обедини корупционните си капии в България

С виртуалната си поява на националната конференция на ДПС президентът на Турция Реджеп Ердоган постави мост за необявената коалиция меж...

В него бившият правосъден министър припомня, че през 2010 г. печатницата до Летище София е купена за 30 млн. лева с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) от “ИПК Родина 1” ЕАД. Дружеството е учредено от компания, в чийто съвет на директорите са собственикът на банката Цветан Василев и Ирена Кръстева. След това върху имотите се учредяват втора ипотека на стойност 40 млн. лева и залог на оборудването на стойност 53 млн. лева. В медиите е оповестена информация, че според експерти в бранша общото кредитиране от над 120 млн. лв. значително надвишава реалната цена на активите на печатницата.

През октомври 2013 г. активите на печатницата са прехвърлени на свързваното с Цветан Василев лизингово дружество “Партнер лизинг”. Към този момент активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лв. След фалита на КТБ АД тези активи са придобити на минимална цена от дружество, свързано с Пеевски - по неизвестни причини се обезценяват с над 80%.

През 2016 г. ипотекираните сгради на печатницата са обявени два пъти за публична продажба. Първата обява е свалена след остри публикации в медиите заради стойността на началната цена от 2.3 млн. лева. След по-малко от месец при повторната процедура началната цена вече е 4.4 млн. лв. Без наддаване сградите на печатницата са купени от “София принт инвестмънт” ЕООД - придобито няколко месеца по-рано от фирма, свързана с Делян Пеевски. Не е известна съдбата на печатарското оборудване.

В сигнала си до прокуратурата  Иванов посочва, че историята на продажбата поражда основателни съмнения дали Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които са отговорни за събиранията на вземанията на банката и организирането на публичните продажби, са положили добросъвестно всички усилия за защита на интереса на кредиторите.

Христо Иванов: ЦУМ-гейт е истинското лице на българския мафиотски захват

Разкритието за неизвършената проверка по скандала ЦУМ-гейт показва съдържанието на понятието мафия и как в България наистина мафията си...

Иванов настоява държавното обвинение да извърши пълна, всестранна и обективна проверка на изложените в сигнала обстоятелства и данни за размера и начина на кредитиране на “ИПК Родина 1” ЕАД и “Партнер лизинг” АД от вече фалиралата КТБ, както и действията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ по отношение на осребряването на активите на “Партнер лизинг”.

В сигнала си до Сметната палата Христо Иванов иска институцията да упражни правомощията си съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Сметната палата и да извърши одит на дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той настоява одитът да обхване включително и формирането на оценката, реда, начина, условията и мотивите, с които е одобрено извършване на публичните продажби на активите на “Партнер лизинг” АД, предоставени като обезпечение по договор за кредит, сключен с КТБ.

"През 2014 г., за да подсигури изплащането на вложителите на дължимите суми за гарантираните от закона влогове Фондът подписва договор за заем от държавата в размер до 2 млрд. лева. Вземането на този заем означава, че вместо добросъвестно събиране на необслужените задължения, част от които са и посочените по-горе към КТБ ЕАД (в несъстоятелност), за възстановяване на гарантираните влогове се използват държавни средства. Също така Фондът основно бива финансиран от търговските банки и за да изплати държавния заем, процентът, изискван от тях, бива увеличен, което съответно довежда и до увеличаването на таксите на техните клиенти", посочва в сигнала си до Сметната палата Ивано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com