Хванаха електромери с манипулативни данни при "Енерго Про"

36264
Хванаха електромери с манипулативни данни при "Енерго Про"
Снимка: БГНЕС

Факт е, че има констатирани случаи на електромери при "Енерго про", при които има разлика между дневната и нощната тарифа с половин час. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Случаите са открити след проверките на "Енерго Про", направени от експерти на Министерство на енергетиката.

Червен депутат се заоплаква от сметка за ток

Шуменският депутат от БСП Иван Иванов също е бил сюрпризиран от „Енерго-про” с две сметки за ток. Народният избраник обяви ...

"От една страна направиха проверка на лице ли са случаи, в които техническите уреди имат известни проблеми. Констатирани са случаите, в които часовниците не съответстват, има разлика между дневна и нощна тарифа с около половин час", заяви енергийният министър и обясни, че има само един установен случай в Шумен, в който разликата между дневна и нощна тарифа е близо четири часа.

Припомняме, че Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е отговорна за метрологичната експертиза на електромерите в България. Според чл. 6 (1) от Закона за измерванията метрологичният контрол обхваща контрола на средствата за измерване.

Установено е още, че абонатите на „Енерго-Про” получават информация за техните сметки за плащане едва когато отидат на гишето и трябва да платят фактурите. „В общите условия, които ДКЕВР е одобрила е, че абонатите на „Енерго-Про” само при искане могат да получат фактура на хартиен носител, а иначе по телефона и на интернет сайта”, посочи Петкова. От енергийното министерство са проверили и каква информация може да се получи през сайта на „Енерго-Про”, като се е оказало, че тя е само за последния отчетен период. „Няма възможност абоната да се върне назад и да провери какво е било неговото потребление назад във времето”, уточни Петкова и добави, че това е сериозен проблем и не съответства на директива за информираността на потребителите на електрическа енергия.

Петкова заяви, че ще уведомят ДКЕВР, тъй като е в нейната компетентност да предприеме съответните действия, така че да бъдат защитени в максимална степен интересите на потребителите.

ДКЕВР няма да отнема лиценза на "Енерго Про"

Не е на лице толкова тежко нарушение така, че да се отнема лиценза на "Енерго Про", заради двойните фактури. Това заяви на пресконфер...

Заради тези случаи предстоят проверки на всички електроразпределителни предприятия, каза Теменужка Петкова, предаде Агенция "Фокус". Петкова посочи, че са започнали с "Енерго ПроЮ заради двете сметки за ток, които 5% от абонатите са получили през януари като до 10 февруари настъпва падежа двете фактури да се платят. "Това предизвика нашата бърза реакция и това да проверим първо това ЕРП”, коментира тя и поясни, че нейни колеги от ведомството са проверили на място, извършвайки репрезентативна проверка на част от измервателните уреди в районите, където абонатите са получили две сметки. 

"От страна на ЕРП-тата беше пояснено, че те ще представят списък с проблеми, които съществуват и са много важни. Те са свързани с нормативната уредба. Очаквам ЕРП-тата да ни дадат тази информация, за да можем максимално бързо, ако има пропуски в нормативната уредба и тя не съответства да голяма степен на нормативните условия, те да бъдат променени", каза още министър Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com