И днес съдиите не избраха двама нови във ВСС

5406
И днес съдиите не избраха двама нови във ВСС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Съдиите на практика бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26,34% от всички имащи право на вот 2202-ма, предава 24 часа.

39 гласуваха с хартия, а 541 онлайн, общо 580 магистрати. По закон, за да се смята изборът за легитимен, трябва да са 33% от всички, тоест 727 от имащите право на глас. Избирателната комисия обяви с пет гласа "за" и четири "против" избора за нередовен. Той подлежи на обжалване пред съдии от ВКС и ВАС. Вотът се проведе в събота и в неделя, защото и първия ден гласуваха по-малко от половината, имащи право на вот.

Кандидатите за двете свободни места бяха Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от Варненския окръжен съд. Двамата бяха номинирани, след като през юни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Причината да се оттеглят стана неодобрението, с което беше посрещнат т.нар. модел 4 за реформа на съдебната карта. Той предвиждаше закриването на над 50 районни съдилища и превръщането им в териториални отделения.

В събота изборът мина изключително вяло= Избирателната активност беше едва 30,38%, тоест само 669 дадоха своя вот. От тях 624 чрез системата за електронно гласуване през интернет, а 46 с хартиени бюлетини на място в Съдебната палата. 2202-мата съдии можеха да гласуват онлайн или на място в сградата на бул. “Витоша”№2. Огромната част бяха предпочели да гласуват електронно.

Не успяха да изберат двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС

Неуспешно завърши изборът на двама нови членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, става ясно от съобщение на сайта на ВСС....

Според Закона за съдебната власт, за да се се смята изборът за валиден, трябва да са участвали повече от половината от всички магистрати, имащи право на глас, тоест поне 1102-ма Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33%, или в случая 727 съдии. Така се стигна до повторно гласуване в неделя след неуспешния избор в събота. Изборният ден отново започна в 8 и продължи до 18 часа. Общата избирателна активност обаче беше още по-слаба от тази в събота. В неделя към 12 часа бяха гласували едва 13,62% Общо 283 съдии бяха използвали информационната система за електронно гласуване. Към 15 часа гласувалите достигнаха 469 съдии, а избирателната активност се повиши до 21,30%.

Магистратите, които упражняваха вота си дистанционно, влизаха в системата със същия код за достъп, който са използвали в събота. В случай, че са го загубили, можеха да отидат на място в Съдебната палата. Тази възможност обаче стана повод Съюзът на съдиите в България да излезе с позиция, че решението на избирателната комисия, според което при загубен или унищожен талон за електронен вот може да се гласува с хартиена бюлетина, е в противоречие на правилата за избор на членове на ВСС. След края на изборния ден избирателната комисия се оттегли на съвещание.

След неуспешния вот членовете на ВСС, които на 14 януари трябва да излъчат председател на ВКС, остават 22-ма. В момента те даже са 21, защото Лозан Панов е в неплатен отпуск. Това обаче няма да се отрази на избора, защото тримата големи в съдебната система се избират с минимум 17 гласа. Съдиите и прокурорите избират пряко своите представители във ВСС от 2017 г. след промените в Закона за съдебната власт. Преди това изборът се провеждаше от делегати. На практика това е второто пряко гласуване след 2017 г. Членовете на съдийската колегия от съдийската квота са шестима.

След като Шекерджиев и Димитрова подадоха оставки представителите, избрани при пряк избор, са Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Председателят на избирателната комисия съдия Весела Павлова от ВАС обяви малко преди 21 часа, че двамата кандидати за ВСС не са избрани. Мандатът на този ВСС изтича на 3 октомври догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com