Илчев няма да подава оставка заради окупацията, приема я като шантаж

24468
Снимки: БГНЕС

Тази сутрин пред входа на Софийския университет "Св. Климент Охридски" имаше не по-вече от 20-тина души. Там имаше и студенти, чакащи за изпит, предаде БГНЕС.

Днес ректорът на Софийския университет професор Иван Илчев се срещна с протестиращите студенти. След срещата той заяви: "Искам да ви кажа, че вътре в Университета има не повече от 10 души, от които не всички са студенти в Софийския университет. Един от тези трима, с които се видяхме, единият е завършил университета преди две години, тоест не е студент, другият е учил в Англия и само един, всъщност, се оказа, че в момента е магистър в Университета", заяви Илчев пред БНР. Той каза, че няма намерение да подава оставка заради окупацията.

Пак окупираха Софийския, искат оставка на ректора, кабинета и разпускане на парламента

Малко преди полунощ група студенти обявиха, че са окупирали Софийският университет "Св. Климент Охридски", пише БГНЕС. Според Дарик ра...

"Тези десет души ли. Недейте така, моля ви. Имаме общо събрание през март. В правомощията на общото събрание, това е по правилника на университета, е това да стане на общото събрание. Освен това, те поискаха моята оставка като резултат от интервюто ми в "Труд" преди два дни, в което, между другото аз два месеца и половина не съм казал и дума против акцията на студентите, бях много внимателен, накрая казах, че е направена изключително непрофесионално. Това е", заяви проф. Илчев.

"В момента това, което се прави, е реално шантаж, който си играе със съдбата на хиляди студенти, тъй като в момента започва сесията. От понеделник започват очните занятия на студентите - задочници. Има занятия усилени за студенти по "Еразъм", тоест за чужденци. Във вторник и сряда трябва да бъдат предавани документите по акредитацията на две професионални направления, от които зависи съдбата на тези професионални направления, а документацията е в Университета", допълни още проф. Илчев.

"Всичките им аргументи подскачат като гумени топчета. Имат психологията на сина ми, който беше двегодишен и тропаше с крак, защото искаше играчка", разказа за срещата си с окупаторите Илчев.

По думите му новата окупация показва, че зад студентския протест стои някой друг, които иска да създава напрежение. Това не е протест на студентите, уверен е Илчев. За него това е шантаж.

Станишев: Окупацията е срещу знанието

Окупацията на Софийския университет вече е окупация срещу знанието, заяви Сергей Станишев в Бургас. Той участва в общинската конференц...

Не може 10 човека да пречат на 25 хиляди, допълни ректорът и каза, че се търсят варианти за изход от създалата се ситуация.

Студенти от Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" се събраха в подлеза на университета, за да изразят недоволството си от повторното окупиране на сградата на Ректората.

Събирането им бе оповестено в социалните мрежи за 11,30 часа, и към този час са дошли между 20 и 30 души, като се надяват да пристигнат още. Част от присъстващите заявиха, че са имали работа в университета днес, която не са успели да си свършат, заради окупацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com