Илияна Йотова за Actualno.com: 18,9 млн. евро ще отидат за новите бежански центрове

1498
Илияна Йотова за Actualno.com: 18,9 млн. евро ще отидат за новите бежански центрове
Снимка: БГНЕС

18,9 милиона евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейския съюз ще отидат за създаването на три нови отворени кризисни центъра за настаняване у нас. Това обяви бившият евродепутат и настоящ вицепрезидент Илияна Йотова пред Actualno.com.

Припомняме, че по-рано днес, 5 декември, стана ясно, че кабинетът е поел ангажимент за изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център срещу получаването на европейска помощ за защита на границите. Тя уточни, че има информация от получен писмен отговор от Европейската комисия, с който и Actualno.com разполага. В него категорично се отхвърля твърдението на премиера Бойко Борисов, че страната ни е получила 160 млн. евро за справяне с миграционната криза.

"Комисията на 30 ноември ми отговори, че на 16 септември т.г. е предоставила финансиране с максимален размер от 108 милиона евро на България за покриване на три безвъзмездни средства за спешна помощ. След някои корекции по време на процеса на подписване на безвъзмездните средства обаче окончателният финансов принос на ЕС е определен на 101 милиона евро", разказа Йотова. 

По думите ѝ в отговора се казва, че България ще предостави съфинансиране в размер на 10%, с което общата сума ще достигне 112 млн. евро. "Тоест сумата няма нищо общо с обявените 160 млн. евро", разтълкува вицепрезидентът.

Тя уточни, че споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства, съфинансирани от фонд "Вътрешна сигурност (82, 2 млн. евро) ще отидат за справяне с миграционния натиск и увеличаване на капацитета на системите за надзор по границата.  "Във връзка с това подкрепата от ЕС ще се съсредоточи върху предоставянето на превозни средства и системи за наблюдение на външните сухопътни граници на България", пише още в отговора на Комисията, цитиран от Йотова.

Илияна Йотова: Кабинетът в оставка е поел ангажимент за три нови бежански центъра

ЕК отпуска само 101 млн. евро. за бежанската криза, другото е съфинансиране. Кабинетът в оставка е поел ангажимент за 3 нови отворени б...

"Допълнителните 18,9 милиона евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ са насочени към оказване на подкрепа за създаването на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, за подобряването на условията за приемане, за модернизацията и обновяването на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция", се казва още в него.

"Ето, че дори самата Европейска комисия разделя сумата на две части. Едната - за технически средства, а другата за изграждането на тези нови центрове. Въпросът е защо втората част на нас ни беше спестена", попита Йотова.

Тя отказа да коментира откъде идва разликата в обявените от премиера и реално предоставените ни пари. "Най-точно могат да ви отговорят от правителството", каза Йотова. Според нея най-вероятно на срещата на върха в Братислава се е говорило за 160 млн. евро, но без да има конкретно решение, и след това Европейската комисия е преосмислила размера.

"Аз имах предварителна информация за това, но реших да проверя дали са достоверни сигналите, които получавам. Нарочно зададох въпроса писмено, за да го имам черно на бяло", каза още вицепрезидентът и настоящ евродепутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com