Илияна Йотова: Кабинетът в оставка е поел ангажимент за три нови бежански центъра

2909
Илияна Йотова: Кабинетът в оставка е поел ангажимент за три нови бежански центъра
Снимка: БГНЕС

ЕК отпуска само 101 млн. евро. за бежанската криза, другото е съфинансиране. Кабинетът в оставка е поел ангажимент за 3 нови отворени бежански центъра, както и за трансформацията на един транзитен център. Това заяви новоизбраният вицепрезидент на България Илияна Йотова.

Според нея във всеки един момент Харманли може да се повтори. Политиката за мигрантите е слаба, направиха се много грешки, каза новоизбраният вицепрезидент.

„За 160-те милиона евро за бежанците, които Брюксел ни обеща, получих отговор от ЕК - освен милионите за комуникация и техника, почти 19 млн. са за създаването на 3 нови бежански центъра от отворен тип и за трансформацията на още един транзитен център. Това твърдяхме по време на кампанията и бяхме упреквани, но това е отговорът”, каза Йотова и показа официален отговор до нея от ЕК.

Курумбашев потвърди за Actualno.com: Сменя Йотова в Европарламента

В разговор с репортер на Actualno.com Петър Курумбашев от БСП разсея съмненията и потвърди категорично, че влиза на мястото на Илияна Й...

„Постоянно се говореше, че заиграваме със страховете на хората. ЕК е поела ангажимент за 101 млн., като се очаква 10% съфинансиране от България, а не за 160 млн. Не са страхове, това са фактите. Питам къде и как ще бъдат отворени тези центрове. КСНС трябваше да говори за това”, убедена е Илияна Йотова.

За мандата, който БСП предстои да получи от Плевнелиев, тя посочи, че веднага след като президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на БСП, левицата ще го върне. „Не бива да се взима мандат, защото всеки опит за съставяне на правителство ще бъде агония. Очевидно е, че този парламент беше изчерпан. Независимо от резултата на президентските избори в България ще има предсрочни избори, това беше желанието и на ГЕРБ, нямаше стабилност политическо мнозинство, плаващи мнозинства. Така политика няма как да се прави, казах още преди резултата от президентския вот. На Борисов му е много трудно, защото има изкуствено създадена коалиция, нямат еднаква визия на страната, едни и същи идеи”, категорична е Йотова.

Тя обясни, че не вижда сюжет на съвместно управление между ГЕРБ и БСП.

За възможността Корнелия Нинова да стане бъдещ премиер, Йотова изтъкна, че много неща трябва да се случат и призова – „нека да видим първо кога ще са предсрочните избори, кой и как ще управлява, какви ще са ефектите за България нямаме достатъчно информация за България в момента, за външнополитическите ангажименти, поети от това правителство”, упрекна новоизбраният вицепрезидент.

Кой ще смени Илияна Йотова в Европарламента?

Генерал Румен Радев е новият президент на България, а вицепрезидент става Илияна Йотова. Това става ясно от данните на екзит пол проучв...

Тя повтори, че ГЕРБ и БСП заявиха, че няма да участва в правителство в рамките на този парламент, защото той не може да реши нищо повече за страната. „Очевидно няма да се случи мандат за ПФ. Обсъждал се е някакъв кабинет с мандат на ПФ, но защо е нужно като има КСНС, там да се изрече, а не отново чрез задкулисие и договорки. Срещу това гласуваха българите. Може да бъде направен опит за съставяне на правителство, но ще бъде агония в следващите месеци, няма да донесе нищо продуктивно. Очевидно Плевнелиев не е в състояние да направи служебен кабинет и той го е знаел от самото начало”, заяви Йотова.

Екип сме с Радев, това е нормално, каза Йотова относно това дали би съветвала Румен Радев при съставяне на евентуален служебен кабинет. Първото й впечатление за Радев било, че е стабилен и достоен човек. „Той е човек, който вдъхва сигурност в една нестабилна обстановка, в която всички живеем. В един момент човек се доверява на силен човек като Радев, според мен той и затова спечели. БСП е партията, която застана зад Радев. От тук нататък в президентството се защитават само националните интереси на страната и ще се търси максимален консенсус между институциите и обществото.

За да вървят нещата напред трябва да се търси консенсус, пресечни точки на интереси. Смятам да работя така и занапред”, заяви Илияна Йотова.

Тя посочи, че винаги ще остане ляв човек и всяка една политика ще пречупва през това дали е добре за хората ли не, но призова да не се очаква от нея да бъде проводник на партийни идеи в президентството. „С Румен Радев ще покажем, че има и трети път – на добрия екип, който взима решенията си в името на България”, подчерта новоизбраният вицепрезидент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика