Има или няма ГМО в България?

24979
Има или няма ГМО в България?
Снимка: iStock/Guliver

Има ли генномодифицирани продукти (ГМО) в България и потребява ли се ГМО у нас под някаква форма? Преобладаващото мнение е, че такива продукти няма, защото са забранени – теза, която изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Дали обаче е така в действителност?

В България от края на март, 2005 година, действа Закон за генетично модифицирани организми. Отговорите на въпросите, които зададохме в първия абзац, се крият в този закон – по-точно в глава четвърта, раздел III (Пускане на пазара на ГМО или комбинация от тях като продукти или съставка на продукти). В чл. 59, ал. 1 изрично е записано следното: "Пускането на пазара на ГМО или комбинация от тях като продукти или съставка на продукти се извършва само след получаване на разрешение от министъра на земеделието и храните". Казано по-простично – допуска се възможност  на пазара да има ГМО.

Знаете ли какво означават етикетите на плодовете? Истината няма да ви хареса...

Всеки етикет ни дава информация за продуктите, които си купуваме. Само тези на плодовете изглеждат неразградаеми. Вече може да сте спок...

Как да разберем дали има ГМО или комбинация от ГМО в даден продукт на пазара? Отговорът се крие в чл. 74, ал. 2. Там е записано, че "размерът на буквите в обозначението за съдържание на ГМО в продукти съгласно чл. 4, параграф 6 от Регламента трябва да бъде два пъти по-голям в сравнение с останалата част на надписа и с цвят и шрифт, различни от основния". Въпросният регламент е EC 1830/2003. Той е създаден конкретно, за да урегулира етикирането на ГМО и продукти с ГМО. В него изрично е записано, че опаковките за крайния потребител или опакованите продукти, съдържащи ГМО, трябва да имат следния етикет: "Този продукт съдържа генетично модифицирани организми [или имената на организмите]". Конкретно в Закона за храните тази разпоредба е пренесена в чл. 10, ал. 1, като отделно изискването в България е в етикета на храна с ГМО да бъде указано количеството генномодифициран организъм, което съдържа съответният продукт.

Освен това, в чл. 4а, ал. 3 от Закона за храните пише конкретно следното за ГМО в хранителните продукти:

"Генетично модифицираните храни, генетично модифицираните организми (ГМО) за използване във или като храна и храните, съдържащи съставки, произведени от ГМО, не трябва да:

1. имат неблагоприятни последици върху човешкото здраве или околната среда;

В СЕТА нямало нищо за ГМО продуктите

„Това, че ГМО продуктите са включени в СЕТА, е мит”, заяви вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа (КББМ) Алек...

2. заблуждават потребителя;

3. се различават от храните или хранителните съставки, които са предназначени да заместят, до такава степен, че обичайната им консумация да доведе до неблагоприятни последици за потребителя по отношение на хранителната им стойност."

Още една заблуда – ГМО в Европейския съюз не означава състоящ се от генномодифицирани организми, а означава "получен, изцяло или частично, от генномодифицирани организми". Това е записано в член 2, точка 10 на Регламент EC 1829/2003 на Европейския съюз.

Намаляват глобите за производство и продажба на ГМО

В пъти намаляват глобите за производство и продажба на храни със или от генномодифицирани организми. Това гласи новият Закон за храните...

Какво тогава е забранено в България по отношение на ГМО? Изрично е забранено отглеждането на ГМО култури, като това беше направено преди вече две години. Като цяло дали да се отглеждат такива култури в ЕС, решава съответната страна членка. Например в Испания се отглежда генномодифицирана царевица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com