Инициативен комитет застана срещу закриването на останалите домове за деца в България

49584
Инициативен комитет застана срещу закриването на останалите домове за деца в България
Снимка: Thinkstock

Учредиха инициативен комитет „С грижа за всяко дете“, който ще настоява за преразглеждане на националната стратегия за деинституционализация на децата в България и срещу закриване на останалите добри практики от Домовете за деца, лишени от родителска грижа.  Зала ”Адакта”  на хотел Рила – град София се оказа тясна за дошлите от цяла България възпитатели, психолози, педагози, директори работещи в сферата, както и всички поканени и подкрепящи каузата художници, спортисти, музиканти. Всички те станаха учредители на инициативния комитет.

Организаторите считат, че изчерпателното закриване на домовете е недобре обмислено решение, което ще провокира голям социален казус, тъй като след не голям период от време ще има проблем от към настаняването на прогресивно нарастващия брой изоставени деца в България.

Комитетът отчете, че след репресивен подбор през последните 3 години са закрити 50% от Домовете, а оцелелите определено са социални практики на много добро европейско ниво, които вместо да бъдат изчерпателно закрити, могат да бъдат реформирани и преструктурирани, така че да останат необходим буфер от социална база за настаняване на деца останали без грижа.

ДАЗД дава 140 000 лв. за социологическо проучване

Държавната агенция за закрила на детето се готви да даде 140 000 лв., с ДДС, за социологическо проучване на изпълнението на "Плана за...

Организаторите сигнализираха, че така наречената реинтеграция на децата в семейна среда по документи, практически ги изпраща на улицата и ги обрича, а дървата абдикира от социалните си ангажименти към най-уязвимата част от обществото. Същото се случва и когато поради липса на образователни и материално-доходни критерии децата от домове се дават за отглеждане на ниско образовани и социално слаби приемни родители, които ги взимат с цел самоиздръжка и ги осакатяват развитието им, предвид  че децата копират най-близкия социален модел.

Експертите ще настояват пред социалните власти стратегията да бъде преразгледана от работна група, в която да бъдат включени и представители на инициативния комитет.  

След като с неистов НПО натиск през 2010 година бе приета националната стратегия за деинституционализация на децата в България, през последните години непрекъснато чрез медийни интерпретации някои се опитват да убедят обществото и да натъртят тезата, че домовете за деца са социални демони. При положение, че такива функционират и към момента в цял свят, а при посещение в един австрийски дом от интернатен тип през миналата година ме изгледаха доста странно при въпрос дали и тях няма да ги закриват. Но да се върнем на атаките срещу домовете в България, които са доста ожесточени и неразбираеми, след като стратегията за закриването им до 2025 година така или иначе е приета. Или може би са напълно разбираеми предвид гузната съвест на тези наложили приемането на тази стратегия. Това заяви социалният антрополог Димитър Бояджиев, работещ с деца в Преходно жилище, преминали през Домове за деца лишени от родителска грижа.

"Факт е, че за последните 3 години 50% от домовете за деца вече са приключени, има или няма нужда от тях. Факт е, че начина по-които това се случва е повече от тревожен, предвид, че материята са изстрадали детски съзнания, които така или иначе са преживели много трусове и драми. Защото да откъснеш едно дете от семейната му среда(разбирайте Дома), предвид че то веднъж е загубило първичната си такава е много болезнен и труден за преодоляване момент, за който никой така и не даде възможност на децата в домовете да бъдат подготвени.

От тук нататък, какво вещае стратегията за изоставените деца на България:

Над 3000 деца спасени от изоставяне от социални работници

3137 деца са били спасени от изоставяне през миналата година от социалните работници. Това отчитат от Агенцията за социално подпомагане...

1/ Осиновяване - Предвид, че в Домовете за деца лишени от родителска грижа пребивават деца от 7 до 18 години(които в по голямата си част постъпват заради преживяна семейна драма или риск за живота им, а не от дом майка и дете) тази мярка тук 99% не работи.

2/ Настаняване в новосъздадени по програми по-малки институции(ЦНСТ). - Една от причините за големия натиск да бъде разбита старата домова система, вместо да бъде завършена реформата в нея. По тази схема неправителствения октопод чрез негови търговки пипала и подразделения, завъртя милиони оборот от консултантски услуги, предлагайки бланкови проекти за изграждане на домовете от нов тип из градове, села и паланки. Факт е обаче, че тези домове от нов тип не са добра разработка, не са съобразени с българската социална реалност и нужди, с твърде малък капацитет са и вече са почти препълнени при положение, че в тях пребивават много малка част от децата имащи нужда! Често се налага деца да бъдат местени на стотици километри от родното им място, защото дома там е закрит, а новата къщичка, която го замества е пълна. Така децата преживяват още един сериозен шок, защото освен семейната си среда те биват откъсвани и от родните им места и социалната такава, за да се напълнят празни легла някъде. Така излиза, че държавата мисли не за децата, а за леглата. Само че какво ще стане като празните легла свършат? -

3/ Реинтеграция. Чудесен модерен термин, който би трябвало да означава реинтегриране на детето от Дом в семейната среда, която му е останала. Това се налага, защото в новите ЦНСТ няма места, ама ние не искаме да си признаем, че не сме объркали нещата. И така зад думичката реинтеграция практически изхвърляме детето на улицата, по документи уж при биологичните му остатъци от семейство, които веднъж са го изоставили и то е било настанено в Дом поради риск за живота му. Ефектът - в 90% от случаите детето спира да ходи на училище, скита, проси, става жертва и живее в здравен риск.

4/ Приемна грижа. Приемната грижа, може би е най-добрата социална мярка за децата лишени от грижа, тъй като симулира семейна среда, но това е така когато детето се взема от добри приемни родители по нравствени подбуди. За съжаление в България, тази мярка се е превърнала в средство за прехрана на ниско образовани и незаинтересовани от труд хора,тъй като липсват достатъчни критерии към кандидат приемните родители.

Точно тук стратегията също трябва да бъде модифицирана и да бъде заложено драстично завишаване на образователните критерии към кандидат приемни родители, тъй като към момента такива могат да станат и хора с образование 8-ми клас, а децата копират най-близкия социален модел!

Започна строежът и на къщичките за сираци в кв. Изгрев и Тополи

Изграждането на къщичките за деца от социални домове - две в кв. Изгрев и три в село Тополи, започна днес. Това съобщиха от Община Варн...

Липсват и адекватни материално-доходни изисквания, които да доказват че децата не биват взимани с цел експлоатация и самоиздръжка на приемните родители, което е практика. Така че, Приемна грижа – твърдо да, но само при завишаване на критериите към приемните родителите, за да е сигурно че ангажимента е морално-нравствен, а не по користни меркантилни подбуди. Защото благополучието на българско дете няма как да бъде социална мярка за подпомагане на мързеливи маргинали!

В заключение ще обобщя, 50% от Домовете за деца все още не са закрити, те са оцелели през доста репресивен естествен подбор упражнен върху тях от ДАЗД и АСП през последните години. Останалите от домовете в по-голямата си част са добри социални практики с отлични условия за отглеждане на децата, които вместо да закрива, държавата трябва да насърчи и да им помогне да се довърши реформата в тях.

Все още националната стратегия за деинституционализация на децата може да бъде коригирана в интерес на децата! Все още този необходим социален буфер от Домове предвид, че сме най-бедната и най-болна държава в Европа можа да бъде запазен, тъй като стотици деца годишно остават без грижа! Стотици деца и към момента са по улиците, но Отделите за закрила на детето си затварят очите извършвайки престъпление спрямо тях, защото под давление на стратегията и разпорежданията на шефовете им не си позволяват да настанят децата в риск в домовете, които трябва да бъдат приключени, а ЦНСТ-тата са с недостатъчен капацитет.

Трябва да се отбележи, че за разлика от домове за деца за медико-социални грижи и тези за деца с умствена изостаналости с физически увреждания, Домовете за деца лишени от родителска грижа поемат най-голяма част от изоставяните деца, т.е. нормални физически и психически деца. Тези домове (ДДЛРГ) са разположени в централните ареали на градовете, което дава възможност за абсолютен обществен мониторинг и отлични условия за интеграция на децата, които при това посещават масови училища.

В тази връзка с инициативен комитет от социални експерти, известни личности, мениджъри на социални услуги и бивши възпитаници на домове искаме спешни корекции в националната стратегия за деинституционализация, която да изключи изчерпателното закриване на Домовете за деца лишени от родителска грижа (ДДЛРГ) и в чието разработване този път да участват и мениджъри на социални услуги и експерти, които работят на терен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com