Инспекцията по труда започва проверка заради протестиращите под земята миньори

1754
Инспекцията по труда започва проверка заради протестиращите под земята миньори
Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда започва проверка във връзка с информация за протестиращи под земята миньори в рудник Бабино, община Бобов дол.

Това каза инж. Валентин Златински, директор на „Инспекция по труда” – Кюстендил. Той посочи, че днес е трябвало да се водят преговори по отношение на начина на освобождаване на някои от миньорите. По-късно е получена и информация за миньори, които не са излезли от смяна и протестират под земята. На място е изпратен екип от инспекцията, който да провери информацията и случващото се там, предаде Фокус.

Ръководството на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД проведе разговор с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", по време на която бяха обсъдени проблемите, свързани с рудник „Бабино“ към „Въгледобив Бобов Дол“. На срещата бе взето решение за създаване на работна група, включваща представители на Ръководството на Предприятието и представители на синдикатите, която ежеседмично да обсъжда проблемните въпроси във „Въгледобив Бобов Дол“ и да подготви работна програма за запазване на трайните работни места на работниците и служителите. Това съобщиха от ръководството на „Въгледобив Бобов дол”.

Бяха взети и следните решения:

1. Предвид направените санкции да се направи преизчисление на работните заплати съобразно добива за месеците VIII и IXсъгласно утвърдения режимен план на рудник “Бабино“ и съгласно вътрешните правила за формиране на ФРЗ на Предприятието за доуточняване на дължими суми за заплати. В случай, че е необходимо доплащане на работни заплати, същите ще бъдат изплатени съгласно сроковете, предвидени в трудовите договори.

Събирачи на дългове, строители и миньори са сред най-търсените кадри у нас

Най-търсените кадри в България в момента не са програмисти и инженери, а събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центр...

2. Днес е изплатена сума в размер на 62 369 лв. за ваучери за храна. Последващото им издължаване ще се случи по предварително изготвен погасителен план

3. Гарантирани са реално изработените трудови възнаграждения, съгласно утвърдените вътрешни правила за работна заплата на Предприятието, на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник „Бабино“.

Уведомление за масово съкращение на 650 работници от „Въгледобив Бобов дол", подписано от управителя Красимир Чаврагански е получено след 16 ч. днес в Бюро по труда- Дупница, предаде Дарик. Уволненията започват от 20 ноември. Засегнати ще бъдат 158 работници в пенсионна възраст и 492-ма в трудоспособна възраст. Според документа, като причина за уволненията се посочва оптимизиране числеността на персонала след финансов анализ, който показва значително намаляване обема на работа.

Вече 9 часа миньорите от „Въгледобив Бобов дол" са под земята в знак на протест. Преговорите продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com