Искат мерки срещу демографския срив

11685
Искат мерки срещу демографския срив

Демографският срив е много голям. За последните четири години са се родили с 20 000 по-малко деца, а мерки за увеличаване на раждаемостта няма. Това каза Кристина Милтенова, председател на Инициативния комитет за повече грижи за децата в България, предаде БГНЕС.

Майките и бащите трябва да бъдат до децата си, да им дават грижа, любов и възпитание и това става, когато са спокойни, а не се притесняват как ще купят хляб за вечеря, допълни Милтенова. Тя изреди и исканията на оглавявания от нея Комитет за подобряване на грижите за децата. Това са: обвързване на обезщетенията на майчинство с минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки, осигуряване на места в детските градини, изплащане на временна компенсация за всички деца до 2-годишна възраст, които не могат да бъдат настанени в детски градини.

През 2009 година имаше 86 000 раждания, сега те са около 60 000, съобщи Николай Белалов, член на комитета и председател на Дискусионния клуб за социална местна политика към БСП. Очевидно е, че така повече не може, нацията просто изчезва, имаме един геноцид, коментира той. Той критикува и решението на правителството в оставка, вместо да насочи 30 млн. лева за изравняване на обезщетението през втората годна на майчинството, да даде тези средства за целево за построяване на детски градини, за да могат майките да започнат да работят след първата година на майчинство.

Това беше само на думи, ние нямаме данни с тези пари някъде нещо да се строи, заяви Белалов. По негова информация около 14 млн. лева от средствата отиват за град София, където официално чакащите са над 14 хиляди деца, а неофициално са с няколко хиляди повече. С 14 млн. лева ще се строят 7 детски градини и това е така, защото част от средствата ще бъдат насочени за ремонт, разясни Белалов. Тоест, държавата финансира нужди на общините, които те трябва сами да покрият, смята той.

Белалов бе скептичен относно възможностите на протестиращите пред НС родители да постигнат своите искания за промяна на Закона за образованието. Очевидно е, че този парламент повече за нищо не става и тези призиви, че може още нещо да направи, са контрапродуктивни, коментира той. "За нас това е абсолютно безперспективно, некоректно, след като правителството си е подало оставката. Ние с тези хора в сегашния парламент от половин година водим преговори и съдейки по чуваемостта не можем да си представим как същите тези депутати ще приемат качествен Закон за образованието", заяви Белалов.

Настояваме демографската криза да се разгледа сред приоритетите и в следващия период на програмно финансиране от ЕС, заяви Евгения Тодорова, член на инициативния комитет. Проблемът на майките и на децата е от национално значение и не търпи деление на политически цветове, добави тя. Тодорова призовава всички партии да се обединят за решаване на демографската криза. "Без значение кой държи кормилото на властта, защото демографска криза се решава с приоритети, не на инат", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...